Schaakclub Santpoort

Met drie invallers uit het derde team heeft Santpoort 2 in de uitwedstrijd tegen Excelsior 2 in Heemskerk het doelsaldo flink opgevijzeld.

Vol goede moed vertrokken we richting Heemskerk om aan te treden tegen de nummer laatst uit onze competitie. Gezien het ratingverschil op de meeste borden zou het theoretisch een  grote overwinning worden. Maar in de praktijk moet je het waarmaken.

Na ruim twee uur spelen stond het nog 0-0 en had niemand beslissend voordeel kunnen bereiken. Over de uitslag viel nog niet veel te zeggen. Wim Gravemaker kreeg in een vrijwel gelijke stand remise aangeboden, maar werd geadviseerd door te spelen. Tom Spits had in een aanmoedigingsmail gezegd: “Accepteer niet te snel remise ; je moet de tegenstander wel de kans geven om fouten te maken”.

Bas Haver won met een mooie combinatie: Dxf6 gxf6 Pxf6+ met paardvork op koning en dame. 1-0.

Henk Swier won vrij snel daarna op bord drie en was daarmee de eerste invaller uit het derde team, die dit seizoen een vol punt noteerde.

Daan Haver en Gijsbert konden met zwart op bord 4 en 6 helaas geen beslissend voordeel bereiken en berustten enigszins teleurgesteld in remise. Beiden stonden in de eindstand zelfs iets minder. 3-1

Wim Dijkman handhaafde de hele partij de spanning, waardoor zijn tegenstander (te) veel tijd gebruikte en uiteindelijk door de vlag ging. Klasse Wim. De tweede invaller met een vol punt.

4-1.

Een mooie overwinning tekende zich af, want Rob de Roode en Stefan Fokkink stonden inmiddels duidelijk beter. Rob stond twee pionnen voor en Stefan had de kleine kwaliteit gewonnen. Hij had twee prachtige loper tegen een toren.

Het duurde dan ook niet te lang of er stond 6-1 op het bord.

Alleen Wim Gravemaker speelde nog in een toreneindspel met 4 torens en ieder 3 pionnen.

Wim had de raad van Tom goed onthouden en speelde net zolang door, totdat zijn tegenstander een fout maakte. Die liep met de koning naar de rand van het bord en kon mat alleen voorkomen ten koste van een toren. Eindstand 7-1.  De theorie is in de praktijk gebracht.

Door deze grote overwinning staat Santpoort 2 bovenaan en moet Kennemer Combinatie  9 a.s. vrijdag winnen om evenveel matchpunten te bemachtigen als Santpoort 2 en in de race te blijven voor de titel. Lukt dit, dan kan in de laatste ronde de competitie worden beslist op het aantal bordpunten. Spannend wordt het in ieder geval.

Gijsbert de Bock

Geef een reactie