Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelde ons derde team in de 6de competitieronde tegen Bloemendaal 8. Onze tegenstander speelde vroeger onder de naam “Het Oosten”. Gelukkig is niet alles veranderd. We werden gastvrij ontvangen aan de Vergierde Weg. Als je in het gebouw binnen komt heb je meteen het gevoel dat daar al heel lang geschaakt wordt, er is een ontspannen sfeer en je merkt dat iedereen veel zin heeft in een avondje schaken.

Ons team had de eerste ronde verloren, de tweede ronde gelijk gespeelt en daarna alleen nog maar gewonnen. De opeenvolgende winstpartijen, gecombineerd met de ontspannen sfeer leidde misschien wel tot het slordige spel aan onze kant. In drie partijen werd door een van onze spelers een dame weggegeven! U denkt dat u dan wel weet hoe het afloopt? Dat dacht ik ook maar…we kwamen er mee weg.

Op het eerste bord speelde Ilias tegen de heer Sala. De tegenstander van Ilias was zo ontspannen dat hij gezellig in gesprek ging tijdens de partij. Dat doet het niveau van de partij natuurlijk geen goed. In een mindere stand voor Ilias verslikte zijn tegenstander zich, gaf een loper weg en het punt voor ons was binnen. Jeronimo had ondertussen verloren. Negen punten cadeau doen is ook moeilijk te compenseren. Hij probeerde het nog wel maar het was onbegonnen werk.

Ook Navarone zag iets over het hoofd. Zonder dame op het bord is alles natuurlijk wel een stuk overzichtelijker. Dat gold echter niet voor zijn tegenstander die eerst een toren terug gaf, daarna nog meer materiaal kwijtraakte en tenslotte in een eindspel tegen Navarone belandde. De eindspelen die Navarone die seizoen speelt lopen allemaal goed af dus ook dit keer.

Daarmee stonden we op 2,5 punt. Twee en half? Ja, want ondertussen had Kevin op bord twee tegen een sterke tegenstander zeer zorgvuldig zijn zwarte stukken op goede velden gezet. Alles behalve slordig dus. Een op het juiste moment geplaatst remiseaanbod deed de rest.

Ondertussen stond Nathalie gewonnen. Ze won een stuk, offerde een loper op h6, haalde de dame erbij en met een gepende pion op f7 was het uit. Mat in twee. Nathalie had het allemaal berekend maar verwisselde, met de winst in zicht, twee zetten. Ook bij haar ging de dame eraf. En daar was niet meer overheen te komen.

We hadden dus nog wat punten nodig en de partijen van Gijsbert, Roman en Leo waren nog bezig. Gijsbert speelde een erg mooie partij. Ik heb begrepen dat de doorschuif variant van de Caro-Cann op het bord kwam waarbij er zoveel werd doorgeschoven dat Gijsbert’s tegenstander op een gegeven moment alleen nog maar een dame heen en weer kon schuiven. Materiaal verlies was niet meer te vermijden en de opgave kwam vlak daarna.

Roman speelde ondertussen heel geconcentreerd. Hij gebruikte zijn tijd goed, won eerst één pionnetje en daarna een tweede en speelde het daarna keurig uit. Goed gespeeld Roman. Je eerste overwinning dit seizoen in de externe. Ga zo door.

Als laatste (maar dat is geen nieuws) was Leo nog bezig. In de opening gewonnen pion was in het eindspel doorslaggevend. Een goede overwinning tegen een 1600+ speler.

Uiteindelijk dus een 5,5 tegen 2,5 overwinning. 29 april spelen we de laatste wedstrijd thuis tegen de koploper H.W.P. Die wedstrijd gaan we met geconcentreerd spel winnen en dan maar hopen dat het Spaarne 3 een puntje laat liggen. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie