Schaakclub Santpoort

Het verschil met afgelopen seizoen is groot, vochten we afgelopen seizoen nog tegen degradatie, nu naar 5 ronden gaan we vol voor het kampioenschap!

De teamleider had het weer voor elkaar Martijn zat weer tegen de hoogst in rating speler Ben Mulder 1713 tevens wedstrijdleider van De Vennep 2 – Santpoort 3.

Invaller Rob Buschman voor de zieke Gijsbert kreeg na 3 kwartier een remise aanbod, dat gebeurt niet vaak dat een tegenstander Rob te vlug af is, Rob veerde verheugd op en liep triomfantelijk naar Gerard voor overleg. Rob vond dat de remise gepakt moest worden, hij had immers gezien dat de kopborden Martijn de Roode en Wim Gravemaker er goed voor stonden en het was eigenlijk pot remise, want alle stukken stonden nog op het bord. Rob mocht het zelf beslissen, hij had daar nog geen 3 seconder voor nodig, het eerste halfje was binnen. 

Martijn had opvallend weinig moeite met zijn tegenstander, na 18 zetten staakte hij zijn ongelijke strijd 0,5-1,5. Wim had er iets meer zeten voor nodig, wel geteld 24 !! 0,5-2,5.

Dat zag er goed uit De Vennep 2 stond 1 na onderste maar er moet natuurlijk wel van gewonnen worden! Ik zeg het wel vaker de wedstrijd is pas makkelijk achteraf!

Cheryl Looijer kon niet winnen, maar als je niet kan winnen moet je zorgen dat je niet verliest en dat deed onze kanjer, ze speelde keurig remise 1-3.

Ger Kemper had ook in het begin van de avond een remise aanbod gehad, doordat Gerard diep in gepeins verzonken zat overlegde hij het met reserve teamleider Wim, advies doorgaan!

Het was een goed advies Ger combineerde eigenlijk vrij soepel zijn tegenstander van het bord, eerst een pionnetje en daarna konden al vrij snel de stukken in de doos 1-4.

Aan bord 3 zat Richard Dietvors die de hele partij een plus had, bij elke zet trok hij de strop wat strakker aan, een degelijke en knappe overwinning, op dat moment waren de punten binnen 1-5.

Gerard had zijn tegenstander vanaf het begin in de houdgreep genomen, dacht al enkele keren dat de buit binnen was, eigenlijk kon er niets fout gaan … maar door een verkeerde move aan het eind kwam de Dame buitenspel te staan en verloor ik toch nog. Achteraf bleek deze invaller van de Vennep vroeger een rating te hebben gehad van ruim 2200 en alleen nog in nood gevallen mee te doen 2-5. Hij blij, wij de punten, gefeliciteerd!

De andere invaller is de man in vorm Ozden Tuna, de partij is een beetje langs me heen gegaan maar op het eind hadden beiden spelers naast de Koning nog een Dame en een pion op het bord, waarbij de pion van de tegenstander van Ozden op promoveren stond. Ozden gaf schaak, nog een keer schaak, pende de pion, weer schaak, weer een penning, schaak en plotseling had hij nog maar 35 seconden en zijn tegenstander nog 25 minuten, tijd om in te grijpen, Ozden zijn klok werd stil gezet en hij claimde in mijn ogen terecht remise. De wedstrijdleider wist niet wat te doen, Wim legde de wedstrijdleider uit wat hij moest doen, er moet een winst plan zijn, die had wit niet en de wedstrijleider moet beslissen of het remise is, ook kan hij nog de 35 seconden laten uitspelen kijken of wit wel of geen plan heeft om op winst te spelen. Goed idee, uitspelen dan maar, 35 seconden is lang als je met je hoofd onder water zit, maar voor schakers is 35 seconden niets, de vlag van Ozden was gevallen, doorgaan besliste de wedstrijdleider, dan kan echt niet zei Wim, maar goed dat we al gewonnen hadden, remise 2,5-5,5.

Rob en Ozden bedankt voor het invallen, achteraf toch een makkelijke overwinning.

Nog 2 wedstrijden te gaan, als het mee zit is 1 overwinning waarschijnlijk al voldoende voor het kampioenschap, maar we gaan natuurlijk voor een ongeslagen kampioenschap! Santpoort 3 in de eerste klasse, wie had dat ooit kunnen denken, ik niet in elk geval!  

 

 

 

 

Geef een reactie