Schaakclub Santpoort

Zonder kopman Hans Kors, maar met jeugdtalent Dave Looijer en onze nieuwste aanwinst Richard Dietvors!
 
Tegen ZSC Saende 4 troffen we een oude bekende, het team dat samen met ons promoveerde naar de 2e Klasse.
 
Het werd een spannend avondje in het Polderhuis, de team's waren aan elkaar gewaagd. Ouker de Jong was de eerste die een remise aanbod kreeg, na overleg met gelegenheids teamleider Ronald Hoekstra werd dit aangenomen. Zijn tegenstander vd Bergh was ontzettend blij  met zijn halfje tegen de meervoudig oud-kampioen van SC Santpoort.
 
Invaller Richard die het in de onderlinge opvallend goed doet maakte zijn debuut voor Santpoort. Hij kwam goed uit de opening maar liet het ergens lopen en de eerste 0 werd genoteerd. Wim Dijkman de topscorder van afgelopen seizoen had speciaal een vrije dag had genomen, maar kwam toch nog te laat aan, helaas kon hij daardoor niet bij de wedstrijd bespreking zijn, we konden dus ook niet spreken van een optimale voorbereiding ondanks dat hij de hele dag samen met zijn vrouw had zitten oefenen. Wim zat aan het staartbord te zwoegen en te zweten en deed hartstikke zijn best, helaas zag hij een kleine combinatie over het hoofd wat hem een stuk kostte en de partij, dat was de 2e 0.
 
Bij opnieuw een nederlaag zouden we al kunnen spreken van een mislukt seizoen en kunnen we die kameel wel afblazen. Gerard Swier had voor het eerst na 3 seizoenen een keer wit en mocht tegen de sterkste man van Saende aantreden, ik zelf denk dat de lange rokade achteraf niet gelukkig gekozen was en dat indirekt tot de derde nederlaag leide 0,5 -3,5. Dat zag er niet best uit, gelukkig hebben we Henk Swier nog die aan bord 1 letterlijk Moes van zijn tegenstander maakte, hij wist de Dame van zijn tegenstander in te sluiten en dat was gelijk einde partij 1,5-3,5.
 
Bert Stangenberger, Rob Buschman en Dave Looijer waren nog aan de gang en die moesten minimaal voor 2,5 punt zorgen, voor een gellijkspel. Ronald zag dat Bert en Dave goed stonden en gooide een briefje naar Rob met 3,5-3,5 met andere woorden het lot legt in jou handen. Bert wist zijn vrouwlijke tegenstandster te overspelen, zij kwam in het eindspel niet meer verder dan haar loper heen en weer te halen, meesterlijk hoe Bert zijn visje op het droge kreeg 2,5-3,5.
 
Alle ogen waren nu gericht op Dave, het lief uit ziende mannetje die op zijn knietjes zijn oudere tegenstanders genadeloos aanpakt en laat trillen, in het eindspel met 2 geweldige vrij pionnen en een loper meer was het alleen nog even uitkijken voor eeuwig schaak of zelfs een mat. Dave die ruim een half uur meer aan tijd had deed het keurig netjes en er stond 3,5-3,5 op het bord, de teamleider had het goed ingeschat. Rob stond moeilijk en had een pion minder, maar voelde de verantwoordelijkheid om minimaal te gaan voor de remise en het moet gezegd Rob deed meer dan zijn best en in een bloedstollende eindfase met nog enkele tientallen seconden op de klok werd de vrede getekend 4-4. We hebben nu de nr 1 en 3 gehad, op vrijdag 26 november mogen we tegen Castricum 2 de nr.2 aantreden, mochten we daar winnen dan hebben we alles nog in eigen hand.  

Geef een reactie