Schaakclub Santpoort

Het werd een spannende wedstrijd tegen het Saende 4 uit Zaandam, Wim Dijkman moest om tactische redenen met zwart na een 15 tal zetten remise aanbieden. Zijn tegenstander nam dit aan omdat invaller Dave Looyer op bord 8 op dat moment een kwaliteit achter stond.

Opmerkelijk was dat bij de partij van Ronald Hoekstra er na een 20 tal zetten er nog geen pion af was, zijn tegenstander maakte een combinatie maar Ronald had net even iets verder gerekend 1,5-0,5. Invaller Paul van Zon stond op dat moment een pion voor, Hans Kors had nog steeds niet gerokeerd en Bert Stangenberger stond op tijd achter.

Jeugdspeler Dave Looyer liet zien, dat hij over een geweldig schaakinzicht beschikt, in een rap tempo vlocht hij de ene na de andere dreiging in zijn stelling. Door zijn snelle spel raakte de tegenstander van Dave in grote tijdnood en moest lijdzaam toezien hoe zijn stelling langzaam in een ruïne veranderde, klasse Dave 2,5-0,5.

 

Paul had zijn Dame buitenspel gezet, het pakken met de Dame op b2 is altijd fout, ook al is dit goed, Paul kon de dreiging op zijn Koningsstelling niet meer pareren 2,5-1,5. Onze andere invaller Bert Stangenberger die 1 op 1 liep, stond niet echt lekker en verloor uiteindelijk op de klok 2,5-2,5 en zo stond de stand weer gelijk. Henk Swier, Hans Kors en Rob Buschman waren nog aan de gang, Henk drukte zijn tegenstander langzaam van het bord en maakte het op indrukwekkende wijze uit 3,5-2,5. Rob stond beter maar liet in het eindspel met Toren tegen Toren en 5 pionnen het kaas van zijn brood eten 3,5-3,5.

 

Hans moest het nu doen, het zag er remise achtig uit en het leek een gelijkspel te worden, maar met nog enkele minuten op de klok offerde Hans een pion en creëerde daarmee zijn winnende vrijpion. Een prachtig huzarenstukje zo op het eind van de avond 4,5-3,5. Achteraf bleek het halfje van Wim de winnende te zijn. Na een valse start zijn we lekker op weg, met dank aan onze invallers.

Geef een reactie