Schaakclub Santpoort

Het lijkt er op dat Santpoort 3 zijn draai in de 3e klasse heeft gevonden. De vorige wedstrijd werd er in een degradatieduel overtuigend gewonnen van Chess Society Zandvoort en afgelopen vrijdag werd de nummer twee op de ranglijst Hoofddorp 1 verslagen.

Hoofddorp 1 is op papier één van de sterkste teams in onze klasse en dat bleek ook uit de opstelling die ons voor de wedstrijd werd overhandigd. Alle spelers opgesteld op ratingsterkte met een 1900+ speler op bord 1 en een 1800+ speler op bord 2.

De wedstrijd verliep echter voor ons prima. Na ongeveer een uur spelen stond geen van onze spelers minder. Kevin was er, op bord 7, zelfs in geslaagd een stuk te winnen en op bord 1 had Miguoël een pionnetje veroverd. Het meest ingewikkeld was het op dat moment op bord 2 waar Wim Laurens met wit een scherpe variant van de Sveshnikov op het bord kreeg. Rond een uur of tien, na veel rekenwerk en in een nog steeds scherpe stelling, met dreigingen van beide kanten, accepteerde Wim Laurens tegenstander een remise aanbod. Dat betekende voor ons een prima halfje op bord twee en een steun in de rug voor de rest van het team.

Gerard was de tweede speler die voor ons scoorde. Op bord vier, dus met wit, won hij met zwart een punt nadat hij een pion en vervolgens een kwaliteit won. Gerard’s tegenstander was duidelijk onder de indruk van het overtuigende spel van Gerard en gaf na het kwaliteitsverlies meteen maar op.

Kevin verzilverde ondertussen zijn keurig zijn voordeel. Na een prima gespeelde partij bracht hij de tussenstand op 2,5 – 0.

Hoofddorp deed iets terug op bord acht. Roman was een (rand)pionnetje achtergekomen maar had een solide stelling en de koning van zijn tegenstander was gedoemd in het midden te blijven. Roman had daar waarschijnlijk van kunnen profiteren door het centrum te openen en met een paard binnen te komen. Het openen van het centrum lukte alleen ging Roman’s paard naar de rand waarna het juist zijn tegenstander was die profiteerde door met een toren binnen te komen op de tweede rij.

Navarone had ondertussen een grote voorspong in tijd opgebouwd. Op het bord was de stand echter gelijk totdat Navarone een vreemde pionzet speelde waar dameruil op zijn plaats was. De tegenstander kreeg daardoor mat in één gepresenteerd. Zijn denkpauze van een minuut of tien gaf ons echter hoop en inderdaad, Navarone’s tegenstander besloot om de dames te ruilen! Ook hij miste dus het mat. Helaas ging er daarna in het eindspel, ondanks de tijdsvoorsprong van Navarone iets fout. Tussenstand 2,5 – 1,5.

Miguoël had ondertussen op bord 1 een tweede pion gewonnen en zijn tegenstander besloot dan maar alles op de koningsaanval te gooien. Hij offerde er een toren voor op g6 die Miguoël meteen weer teruggaf om een vrijpion op de h-lijn te elimineren en daarna was het de vraag of er voor wit nog eeuwig schaak inzat. Miguoël had echter keurig uitgerekend hoe hij uit de schaakjes kon lopen en behaalde dus een erg knappe overwinning.

We hadden nu nog één punt nodig en zowel Jeronimo als Rob de Roode stonden prima. Jeronimo was degene die het verlossende laatste punt scoorde na een goed gespeelde partij waarin hij keurig profiteerde van de zwaktes in de stelling van zijn tegenstander.

Onze overwinning was daarmee een feit en Rob besloot dan ook met een kwaliteit meer een remise aanbod van zijn tegenstander af te slaan. Helaas zit het Rob dit jaar niet mee in het derde team. Na een prima gespeelde partij was zijn enige fout, waardoor zijn dame van het bord verdween, meteen de laatste van de wedstrijd. Voor het eindresultaat maakte het echter niet meer uit. We haalden een knappe 4,5 – 3,5 overwinning en daarmee is het verblijf in de derde klasse zeker gesteld.

Geef een reactie