Als de teamleider na een enorme zeperd in zijn eigen partij even geen inspiratie heeft om een stukje te schrijven, dan is dat goed voor te stellen & neem ik 't graag even van hem over.

Normaliter hadden we ons reeds veilig gespeeld (weg van de laatste twee plaatsen), dus we konden met een relaxed gevoel aan de wedstrijd tegen Hoofddorp beginnen.
Voor Hoofddorp was 't erop of eronder; 1 matchpunt hadden ze nodig om als 1 na laatste boven Spaarne 2 te eindigen (maar zouden ze dan nog veilig zijn ? Dat weet alleen Aart Strik na afloop van het seizoen in alle NHSB klassen).

Gijsbert leek de gasten (zijn er nog gastvrijere teamleiders dan hij !) alvast een goede start te willen geven door een lethale pionzet, waarna dameverlies middels een paardvork een abrupt einde van zijn partij betekende.

Gerard -als ex-teamleider- deed dat dunnetjes na en was al snel klaar met een snelle remise tegen een tegenstander met een kwart mille ratingpunten minder dan hij. Daar waar Gerard met opgeheven banier de strijd aanbindt in de interne, is hij de laatste tijd een schim hiervan tijdens de externe competitiewedstrijden.

Gelukkig hadden we een gouden wissel in de vorm van Ouker ipv de verhinderde Richard, die kleine foutjes van de tegenstander afstrafte, een paar pionnen meesnoepte en vervolgens de partij gedegen naar winst voerde.

Ondergetekende kwam lekker uit de opening, deed vervolgens 't initiatief aan de tegenstander over, maar kon middels een pionoffer de stelling vereenvoudigen naar een eindspel (nog steeds pion minder) met ongelijke lopers, dat remise was.

Tussenstand 2-2.

Ons talent Wim D speelde weer eens een Dijkmaniaanse partij, waarin weinig logica was te bespeuren in zijn openingsspel (en die van zijn tegenstander). Hoe hij 't voor elkaar kreeg zal altijd een mysterie blijven, maar Wim kwam een kwal voor.
Aangezien Wim tijdnood had en de dames nog op 't bord stonden, leek dit nog eng te worden, maar (weet niet of 't geforceerd was) Wim leverde nog een huzarenstukje door de dames af te ruilen, waardoor 't eindspel met sprintende vrijpionnetjes voor Wim een eenvoudige klus was

Henk opende met zwart ook op een manier, die nogal pijn aan de ogen deed (mix van De Leeuw, Robatsch en Pirc, kan nooit gezond zijn).
Bij een volgend blik op zijn bord had hij twee torens minder, maar wel een dolle dame geholpen door een raadsheer, die haar nog enigszins probeerde te adviseren. Dat hielp kennelijk, want de witte koning van de opponent kon maar niet ontsnappen aan eeuwig schaak, lucky Henk !

3.5 – 2.5 voor Santpoort 3 en Hoofddorp voelde het degradatiespook al rondwaren.

Ger zat weer eens zijn nekspieren los te maken (lees "nee te schudden met zijn hoofd"). In een dameeindspel probeerde hij uit niets iets te maken, maar moest berusten in een remise: 4-3

Vervolgens iedereen in een Colosseum-opstelling rond 't bord van Stefan, die bezig was een fragiele vesting overeind te houden met T, L + pionnen tegen D, L + pionnen.
Aangezien beide partijen in hevige tijdnood zaten, kon dit alle kanten op.
Nu even plagiaat plegen: "Plots leek de tegenstander matpotentieel te hebben; Stefan zag in de
luttele seconden geen uitweg meer en gaf op, terwijl een simpele
verdediging de oplossing zou hebben geboden, met in ieder geval uitweg tot de partij tot de laatste seconde uitspelen, maar helaas.

Hoofddorp was opgelucht (een na laatste geeindigd & waarschijnlijk behouden in de 2de klasse) en Santpoort voelde zich ook goed na 't verrichten van een goede daad naar haar gasten uit Hoofddorp.

Santpoort 3 moet sowieso gered zijn met de 6de plaats en met Castricum 2 als slechtste nummer 6 in klasse 2.
Volgend seizoen halen we hopelijk de broodnodige matchpunten in de eerste wedstrijden binnen.