Schaakclub Santpoort

Ondanks barre weersomstandigheden (zware sneeuwbuien) kon er toch gespeeld worden. Onze tegenstanders uit Hillegom konden met hun four wheel en voorwiel aangedreven auto’s allemaal het Polderhuis bereiken. 

Een jeugdteam tegen een voormalig jeugdteam, zo hoorde ik tijdens het nuttigen van een bakje koffie met hun teamleider Ad Reijneveld, dat de spelers van de Uil 3 op een enkeling na uit hun eigen jeugdopleiding komt. De één iets recenter dan de ander, doch een leuk gegeven.

 

Eenmaal plaatsgenomen achter de borden ontsponnen zich weer een aantal alleraardigste partijen, waaronder een aanvalsspektakel op het bord van Bastiaan. Hij speelde met zwart en  hij had alle pionnen voor zijn eigen Koning naar voren gedirigeerd, h4, g4, f4, gedekt door  e5, d6, en c7. De tegenstander zijn Koningsstelling stond nog dicht met pionnen. Hoe zou Bastiaan trachten de stelling te doorbreken?

Toch was het de tegenstander die met zijn Dame voor plaagstoten zorgde in Bastiaan zijn verdediging. Tijd voor een doorbraak kwam er niet echt en ze kwamen remise overeen.

 

Robin Anne speelde noodgedwongen met een Koning in het centrum omdat haar tegenstander met een Loper de rochade verhinderde. Daardoor hield zij een inactieve Toren in de hoek en nam de druk in het centrum toe. Een nederlaag was niet meer af te wenden.

 

Sjoerd stond een pion achter en ook zijn structuur was minder. Echter door een kwal te winnen sleepte hij er toch een mooie remise uit. 

 

Dave stond in het middenspel een pion voor en had ook een betere pionnenstructuur. Beide nog 2 Torens. Hij besloot de zwakke c pion op te halen, maar verrekende zich in een eigen pion die daarmee ook verloren ging. Tegenstander kreeg nu ook gevaarlijke vrijpionnen. Het was kantje boord, maar uiteindelijk bereikte Dave een gewonnen eindstelling. Zijn tegenstander probeerde hem nog met een beetje bluf te verleiden tot een remise, maar Dave speelde liever door en won uiteindelijk met een mooie lokzet.

 

Roelof stond 2 centrumpionnen achter en hij had een zware avond. Wat hij ook probeerde om aan te vallen, telkens vond zijn tegenstander de juiste voortzetting. Die nam het initiatief over en zo werd Roelof langzaam maar zeker in de hoek gedrukt. Tussenstand 2-3.

 

Daan had te maken met een sterk Paard en Loper van zijn tegenstander in zijn verdediging. Dat kostte hem een pion, maar Daan wist deze ver in het middenspel op fraaie wijze terug te winnen. Net toen het dubbeltje naar zijn kant leek te rollen sloeg zijn tegenstander toe met een dubbele aanval op Loper en Toren. Stukverlies was het gevolg en daarmee ging ook de partij verloren. Toch een goeie partij van Daan.

 

Mick speelt dit seizoen zeer degelijk. Heel rustig pakt hij hier en daar een voordeeltje mee. Zo wist hij een voorsprong van twee pionnen te bereiken. De tegenstander had nog wat vallen opgezet, maar behoedzaam breidde Mick de voorsprong op het bord uit tot winst, 3-4.

 

Maurits was als enige nog bezig. Ondanks gelijke stukken had zijn tegenstander behoorlijk ruimtevoordeel. Maurits zijn stukken werden gedwongen te verdedigen. Zelf kreeg hij geen centimeter ruimte om spel te creëren en dat speelde absoluut niet lekker. 

Om te breken speelde hij zijn Paard naar voren. Die ruil werd aangenomen en kostte Maurits een pion. Veel meer spel kreeg hij er echter niet door en dus kon hij niet anders dan de aangeboden remise accepteren. Uitslag 3,5 – 4,5.

 

Het was een spannende avond. Helaas verloren, maar op de overwinning van de Uil viel niets af te dingen. Proficiat heren en ik hoop dat jullie schadevrij zijn thuisgekomen. 

De volgende partij is in het nieuwe jaar, uit tegen De Vennep. 

Alvast fijne feestdagen toegewenst.

 

1Dave Looijer – Marcel Bolhuis1-0
2Maurits van Rees – Bert Engelberts½-½
3Sjoerd Haver – S. Koek½-½
4Robin Anne Gravemaker – Sander van Delden0-1
5Bastiaan Eisses – P. van der Aar½-½
6Roelof Stikker – R. v/d Linden0-1
7Mick Mulder – R. Nigten1-0
8Daan Koetzier – Richard Grannetia0-1

 

Geef een reactie