Schaakclub Santpoort

Santpoort 4 – De Uil 5 in de derde ronde van de competitie. Voor de jeugd van Santpoort de mogelijkheid de eerste plaats te consolideren, voor De Uil de kans om aansluiting te vinden bij de top van het klassement. Tegenstanders die gemiddeld 4-5 keer zo oud zijn, komt de wijsheid met de jaren of wint de opstormende jeugd?

Dave speelt als Anand in zijn betere jaren, met 1,5 uur kan hij wel 6 partijen spelen. Na een ongelijke rokade slaat de vlam in de pan. Zijn tegenstander komt niet door Dave's koningsstelling, dan is het de beurt aan Dave. Met een fraaie combinatie besluit hij de opmars van zijn pionnen. Eerste puntje binnen. 

 

Bastiaan volgt al vrij snel, met een ijzersterk paard in het centrum kraakt hij zijn tegenstanders stelling. Via een vork wint hij een kwaliteit en later een vol stuk, knap gespeeld.

 

Sjoerd is de volgende die via een knappe combinatie de stelling van zijn tegenstander openbreekt. Het materiaalverlies is ook daar dermate groot dat zijn tegenstander niets anders kan doen dan opgeven. Een erg sportieve schaker, hij vond het prachtig zoals Sjoerd speelde.

 

Daan vervolgens speelde vanuit de verdediging en dat leek lange tijd goed te gaan. Alleen toen zijn 2 torens tegelijk instonden vergat hij er één te dekken, met mat als gevolg. Jammer, de volgende keer beter.

 

Roelof is de kraker van dit seizoen, hij speelde een bijzonder degelijke partij en wist met een pion meer het eindspel te bereiken. Dat speelde hij knap uit, zijn tegenstander kwam in zetdwang en kon opgeven.

 

Mick stond in een dame- en pionneneindspel een pion voor maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander eeuwig schaak kon geven. Remise dus, inmiddels kon de overwinning als team ons niet meer ontgaan.

 

Robin Anne stond lange tijd twee pionnen voor maar had een paar inactieve torens. Maar als je tegenstander dan een toren schenkt gaat het natuurlijk lekker, weer een puntje erbij.

 

Maurits tenslotte lijkt een beetje een saaie schaker. Hij wiegt de tegenstander in slaap tot die ergens een klein foutje maakt…. Dan breekt de spreekwoordelijke pleuris uit: een vrijpion op de d-lijn wordt alsmaar groter en promotie dreigt. Zijn tegenstander probeert nog een tegenaanval, maar Maurits pareert dat en zet zijn tegenstander via een mooi dameoffer mat.

 

Eindstand 6,5-1,5 , geweldig gespeeld meid en jongens! Fijne dagen allemaal en alvast een heel goed 2010!


Douwe van Rees

 

En nadat de jeugd van het 4e op vrijdagavond dus eerst begonnen was om half 7 met een les van Jop, daarna een keurige overwinning werd behaald tegen De Uil, vond men het zo rond een uur of elf wel tijd om eens naar dat nieuwe 'RaindropChess' te kijken.

Geef een reactie