Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag moest het 4e team aantreden tegen Purmerend 6. Door allerlei redenen konden een aantal vaste krachten niet spelen. Daarom is een beroep gedaan op onze jonge aanstormende jeugd. Bas en Daan Haver wilden (graag) spelen. Voor hen werd het hun competitiedebuut en dat meteen op bord 3 en 4 (vanwege het niveau dat zij volgens ingewijden hebben).

Het bleek al snel dat het team door de invallers niet inboette aan kwaliteit. Bas Haver wist al snel via een paardvork op een dame en een toren een kwaliteit te winnen. Na nog even door te schaken gaf de tegenstander op. Het eerste punt voor het team was binnen en Bas scoorde op zijn competitiedebuut een overwinning. (geweldig!).

Snel daarna volgde het 2e punt door Menno Scheafer, ook een jeugdlid die al van vaste waarde is voor het team. Zijn tegenstander wilde een paard naar een veld zetten dat niet kon, het paard was wel aangeraakt en moest dus gezet worden. Deze kon alleen naar een ongunstig veld. Dat gaf Menno voordeel dat hij prima heeft omgezet in een overwinning.

Leo scoorde vervolgens de derde overwinning voor het team. Zijn tegenstander zette de loper op een veld waar deze een pion aanviel. De loper was echter een penning voor de toren erachter. Een dubbele torenaanval op de loper betekende dat Leo een stuk zou winnen. De tegenstander gaf toen op.

Nico had een onduidelijke stand met op oog iets meer positievoordeel bij gelijke stukken.

Hij bood remise aan wat aanvaard werd.

Fred was in een partij gewikkeld met in het midden tegen elkaar geschoven pionnen. Zijn tegenstander had echter een dubbelpion op de f-lijn en geen pionnen op de g en h lijn waar Fred ze wel had. Darnaast hadden beide spelers alleen een toren. Het voordeel van de pionnen op de g en h lijn kon hij omzetten in een overwinning.

Dat bekende in elk geval winst voor het team.

Bas Haver wal gemeld dat hij remise mocht aanbieden maar dat hoefde niet. Hij stond 1 pion voor en wilde verder spelen, een zeer terechte keuze. Stukken werden afgeruild waarbij het pionnetje voorsprong vastgehouden werd en de tegenstander ook nog een dubbel pion kreeg.

Langzaam gingen de pionnen van Bas naar voren en zou uiteindelijk tot promotie leiden. De tegenstander zag dat in en gaf op. Een redelijk lange partij waarin Bas tot het einde de aandacht erbij hield. Ook voor hem een hele mooie overwinning op zijn competitiedebuut.

Aad speelde een partij waarvan de inschatting over wie beter stond niet eenduidig beoordeeld werd. De tegenstander durfde een aanval op een gepend stuk niet aan, kreeg vervolgens een dubbelpion maar had daarna weer een aanvalsmogelijkheid. Het aantal stuken op het bord bleef steeds in evenwicht. In een stelling met wederzijdse mogelijkheden en/of risico’s werd besloten tot remise.

Cees partij ging gelijk op tot de tegenstander een doorgebroken pion kreeg. Toen na een afruil Cees ook een stuk minder had was verlies niet meer af te wenden. De eer van de tegenstander was daarmee gered.

Een overwinning die behaald is mede dankzij de kwaliteit van onze jeugd. Door de overwinning doen we nog volop mee voor het kampioenschap. De concurrent heeft meer bordpunten maar we moeten er nog tegen spelen (in de laatste competitiewedstrijd).

Leo Kruisselbrink

Geef een reactie