Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag debuteerde het jeugdige santpoort 4 in de 3e klasse. Na de promotie van vorig jaar dus dit jaar veel sterkere tegenstanders en dat bleek ook wel deze wedstrijd want tegenstander KC 10 had een fors ratingoverwicht.

 

Onze jeugdspelers zijn echter voor niemand bang dus de strijd werd zonder problemen aangegaan. Op de meeste borden leken de partijen gelijk op te gaan en de eerste uitslag liet dan ook een tijdje op zich wachten maar toen ging het ineens snel.

 

Het begon met pech van Roelof op bord 6. Hij pakte zijn dame en zette zijn tegenstander schaak maar toen bleek dat Roelof zelf net schaak was gezet. Dat hij dit miste was niet zo erg maar doordat hij de dame had gespeeld moest hij deze gebruiken om het schaak op te heffen. Dat koste dus de dame tegen een toren en het koste de partij.

 

Deze nederlaag werd knap gecompenseerd door Mick die zich niet van de wijs liet brengen toen zijn tegenstander na een zet of tien niet meer kon noteren. Mick speelde rustig door en won knap een pionneneindspel.

 

Ondertussen verloor Daan materiaal op bord acht en zijn tegenstander maakte geen fouten meer maar profiteerde optimaal van zijn voorsprong in materiaal. Dat betekende een 2-1 achterstand die echter al snel werd omgezet in een 2-2 tussenstand omdat Dave heel knap wist te winnen aan bord 1. Dave rekende zijn varianten keurig uit, won materiaal en al snel zag de tegenstander dat een nul niet meer af te wenden was.

Vlak daarna verloor Bastiaan op bord 6. Bastiaan was in een moeilijke stelling beland waarin hij twee torens voor een dame had. De dame was echter heel actief dus na enige tijd dolf Bastiaan het onderspit.

 

Op de laatste drie borden was meer tijd nodig om tot een beslissing te komen. Als eerste was Maurits klaar op bord twee. Hij speelde zeer nauwkeurig, won twee pionnen en zelf een klein foutje waardoor hij een pion terug moest geven hielp zijn tegenstander niet. Maurits stukken stonden zo actief dat de winst niet meer in gevaar kwam. Dat betekende 3-3.

 

De laatste twee borden moesten dus de beslissing brengen. Sjoerd stond slechter op bord 3 en vocht voor remise en Robin Anne had enorme tijdnood op bord 4. Toen Robin Anne de tijdnood in gelijke stelling overleefden en Sjoerd, knap verdedigend, materiaal terug won zag het er weer wat beter uit. Uiteindelijk haalden onze beide langspelers een knappe remise wat de eindstand op 4-4 bracht. Een prima resultaat voor deze debuutwedstrijd in de 3e klasse.

Geef een reactie