Schaakclub Santpoort

De eerste wedstrijd van de competitie in de 4e klasse C. Nadat ze vorig jaar al eens hadden ingevallen zijn de 13 jarige Jonathan Koutstaal en de 11 jarige Joey Meijer dit seizoen vaste waarden van het 5e team. Martin Bender debuteerde in de externe competitie. Hij viel in voor de verhinderde Bastiaan Eisses.
  
Het was een volle bak afgelopen vrijdagavond, want ook Santpoort 3 speelde thuis. Om tien over acht kon er begonnen worden toen 5 van de 6 Chesscool spelers inmiddels gearriveerd waren. De 6e bordspeler liet gelukkig niet lang op zich wachten, zodat ook Joey zijn partij kon beginnen.

Ik was zelf nog druk met de opening bezig, had nog geen tijd gehad om een rondje langs de borden te maken, of Martin Bender op bord 4 had zijn partij reeds gewonnen. Ondanks een gerenommeerde tegenstander met KNSB-competitie ervaring liet Martin er geen gras over groeien en had hij het pleit al voor negen uur beslecht, 1-0. Martin, proficiat met je debuut!
Na zo’n 2 uur spelen zag ik dat Jonathan Koutstaal op bord 5 een Dame tegen een Toren voor stond. Met daarbij voor ieder nog een Toren en een stuk plus een paar pionnen. Een kwartier later had ook Jonathan het punt binnen, 2-0.
Bij Joey Meijer op bord 6 ging het lang gelijk op, maar naar ik heb begrepen heeft hij kunnen promoveren en trok hij zo de partij naar zich toe, 3-0. 
Jelle van den Broek op bord 3 liet zijn paard pennen en zijn tegenstander haalde dat paard met een pion op. Zou een moeilijke partij worden. Echter Jelle had een goede pionstructuur en wist  de tegenstander zijn Toren in te sluiten. Met zijn 2 vrijpionnen tegen 1 was het vervolgens een gelopen koers en ook Jelle won, 4-0.
Zelf zat ik bord 1. Ik kwam met zwart goed uit de opening, won en pion en stond beter. Ver in het middenspel offerde mijn tegenstander een paard voor een pion en ik kreeg daarbij een gat voor mijn Koning. Kwetsbaar dus. Na zijn schaak met Toren loste ik dat op door mijn Toren ervoor te zetten. Het bleek een grafzet, want het paard dat die Toren dekte, dekte ook het Mat, ofwel een Toren kwijt. Nu stond ik een kwal achter en moest verdedigen. Doordat mijn tegenstander te laat zijn stukken naar de open lijn bracht overleefde ik en na afruil van de Dames waren de kansen gekeerd, 5-0.
 

Mick Mulder op bord 2 speelde een degelijke partij. Hij was als laatste nog bezig in een gelijke stelling. Toen op de e-lijn de Torens en een stuk werden afgeruild, had zijn tegenstander een pion mee kunnen pakken. Die creëerde daarmee een vrijpion op de a-lijn. Met de Dame besloot Mick te jagen op eeuwig schaak, of schaak zetten en pionnen meenemen. Dat lukte helaas niet. Met voor beide spelers nog minder dan 2 minuten op de klok werd de laatste partij van de avond om 23.30 uur in het voordeel van Chesscoolspeler beslist. Hij redde daarmee voor hen de eer, 5-1.
Een prima start van de competitie. De volgende ronde is op 15 november uit in Purmerend.

Geef een reactie