Schaakclub Santpoort

Nog even ter herinnering wat ik in november schreef over ons A-team: “Ons A-team is een zeer jeugdig team, dat nog een aantal jaren in deze klasse kan meedoen. Bas, Daan en Brian zijn allen 16 jaar en Dave wordt deze maand 15. Hun doel is om niet te degraderen. In een veld met 16 teams is het dan zaak om niet bij de laatste 5 teams te eindigen”..
En die opdracht valt niet mee als je keurig in de middenmoot staat en in de zevende  ronde  tegen het op de 2e plaats staande de Toren uit Arnhem moet. Zij hebben op alle borden spelers met een tot wel meer dan 200 punten hogere rating. Bij een flinke nederlaag kan het nog wel eens een hele zware kluif worden om je te handhaven. Maar hoe anders zou het lopen.
Santpoort A1 – Toren Arnhem A1Brian speelde op bord 4 een prima partij waarbij hij het initiatief naar zich toetrok. Echter de stug verdedigende Rik hield het binnen de remisemarge. In het eindspel met voor ieder een Toren en vier verbonden pionnen aan dezelfde kant op het bord vroeg Brian of hij remise mocht aanbieden en ik bevestigde. Op dat moment stond Dave beter, Daan gelijk en Bas minder. Het eerste halfje was binnen.
Dave op bord 3 speelde zijn betere stelling knap uit tot winst, zo stonden we zelfs voor, 1,5 tegen 0,5, Nadat ook Daan op bord 2 een hele knappe partij beëindigde  met winst was de overwinning zelfs binnen, iets wat we vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden. 
Alleen Bas was op het eerste bord nog bezig. Hij stond in het eindspel een kwaliteit en een pion achter. Bas had een sterke Loper en dito e-pion. Zijn tegenstander ging veel tijd investeren in een winnend plan, maar dat was niet of zeer moeilijk te vinden. Het kostte hem zelfs zijn Toren en tijdnood. Met nog 20 seconden op de klok gaf hij zich over, waarbij Bas op dat moment nog een minuut had en een promoverende pion. Met deze prachtige 3,5 – 0,5 overwinning was het team ook meteen veilig zodat er in de middag frank en vrij gespeeld kon worden.

Santpoort A1 – De pion A1De laatste ronde tegen de Pion uit Roosendaal. Misschien hoopten zij met hun ludieke outfit de Santpoorters uit hun concentratie te halen. Allen hadden een frans petje op, een groot stokbrood naast zich op tafel en een fles rode wijn binnen handbereik. 
Dave offerde een paard voor aanval, waarbij zijn tegenstander telkens de juiste verdediging vond. Het leidde tot zetherhaling en dus remise. Brian zijn 2 Torens en een Paard tegen de Dame en Loper van zijn tegenstander leidde ook tot een remise, 1-1.
Daan stond beter. Hij had een Dame en Loper tegen twee Torens. Echter ook twee pionnen minder, maar die wist hij door schaakjes in te lopen. Uiteindelijk lukte het hem om de partij helemaal naar zich toe te trekken, 2-1
Bas zijn tegenstander verliet regelmatig lurkend aan de eerder genoemde wijn voor even de schaakzaal. Het alcoholische druivennat leidde echter niet tot grootmeesterlijke vondsten, want op het einde van de partij moest ook hij de vlag strijken en het punt aan Santpoort laten.
_pgn_[Event "JCC A"]
[Site "Amersfoort"]
[Date "2012.12.08"]
[Round "8"]
[White "Haver, Bas"]
[Black "Von Meijenfeldt, Bart"]
[Result "1-0"]
[ECO "B00"]
[WhiteElo "2099"]
[BlackElo "2176"]
[PlyCount "43"]
[EventDate "2012.12.08"]
1. e4 b6 2. d4 Bb7 3. Bd3 Nf6 4. Nc3 e6 5. Nge2 d5 6. exd5 Nxd5 7. O-O Nxc3 8.
Nxc3 Bd6 9. Qg4 Nd7 10. Qxg7 Bxh2 11. Kxh2 Qh4 12. Kg1 O-O-O 13. Bg5 Qg4 14.
f3 Bxf3 15. Bh6 Qh4 16. Rxf3 Rdg8 17. Rf4 Qh5 18. Be2 Qa5 19. Qxf7 Rg6 20. Bb5
Rhg8 21. Qxd7 Kb8 22. Rf8 1-0
_/pgn_ 
Met deze 3-1 overwinning steeg Santpoort naar een ongedeeld 4e plaats, voor dit zeer jonge team een ware topprestatie!  Volgend jaar opnieuw Meesterklasse.

Geef een reactie