Schaakclub Santpoort

Voor aanvang ronde zeven stond ons C-team op 1 Matchpunt van de koploper in een groepje van 3 achtervolgers op de vierde plaats. De koploper speelde echter in ronde 7 tegen de nr.2.


Santpoort C1 – Unitas C1.
Jelle op bord 4 scoorde al heel wat punten tegen hoger gerate tegenstanders, echter helaas niet in deze partij. Hij verloor een stuk en was redelijk vlot op een nederlaag getracteerd, 0-1.
Sjoerd op bord 1 verloor ook een stuk, maar zijn tegenstander had zijn Koning al naar de 6e rij moeten plaatsen. Sjoerd ging drukken met Dame en Paard. Ik heb niet gezien hoe het verder vergaan is, maar ik was wel verbaasd dat hij naar buiten kwam met een vol punt, 1-1. (Sjoerd's tegenstander liep verkeerd uit het schaak, de open lijnen waren voor Sjoerd en 6 zetten na zijn blunder zette hij de tegenstander mat, TH)
Cheryl op bord 2 stond in het eindspel twee pionnen voor. Twee verbonden vrijpionnen in het centrum wist zij uiteraard wel tot winst te brengen, 2-1
De partij van Olivia op bord 3 stond  behoorlijk vast. Druk op de h2 pion werd door haar tegenstander zelf teniet gedaan door zijn eigen pion naar h3 door te schuiven. Toen lagen er mogelijkheden voor Olivia om zelf via de andere kant aan te vallen. Het remise aanbod wees ze af.
Nadat hij nog een pion in het centrum kon meenemen moest ze toch eerst weer verdedigen en het Paard uit haar stelling verjagen, Om daarna te vervolgen met stukoffer om zijn verdediging  te slopen en met haar a- en b-pion naar de 7e rij door te drukken en de partij te beslissen, 3-1
De koploper Axel Landau verloor van Sliedrecht en zo kwamen we in matchpunten gedeeld aan de leiding, echter 1,5 bordpunt minder dan de nieuwe koploper Sliedrecht.

Laatste ronde Santpoort C1 – Klim Op C1.
Door ons zwaardere programma, wij hadden alle topteams al gehad,  kregen wij in de laatste ronde  Klim Op als tegenstander. Koploper Sliedrecht moest nog tegen het zeer sterke VAS. Een gelijkspel of een overwinning van VAS zouden ons, bij eigen winst. het kampioenschap opleveren. Ook VAS kon bij winst op Sliedrecht en een gelijkspel van ons kampioen worden. Sliedrecht had alles nog in eigen hand, maar dan moest er wel gewonnen worden.
Dat beloofde dus een zeer spannend slot te worden, en dus hielden we ook de verrichtingen op de borden bij onze concurrenten in de gaten.

Jelle opende met pionwinst en afruilen van stukken de lijnen voor zijn Toren. Daar kwam hij mee binnen en met Dameschaak wist hij de laatste Toren op te halen. Na Dameruil ontstond een eindspel met een volle Toren en twee pionnen meer, 1-0. Jelle speelde een ijzersterk toernooi. Met 6 uit 8 tegen flink hoger gerate tegenstanders had hij een groot aandeel in het succes.
Sjoerd won een pion en later in het eindspel door een handige tussenzet nog een pion. Met Paard en vijf verbonden pionnen tegen Paard en 3 pionnen, wist Sjoerd de stelling rustig uit te spelen. Zijn tegenstander gaf op in een stelling met alleen nog een Paard tegen Paard en 3 verbonden pionnen. 2-0.

Ondertussen had VAS een 2-1 voorsprong genomen en laatste partij leek een prooi voor Sliedrecht. Spelers en begeleiders van die teams kwamen uiteraard ook regelmatig bij ons kijken hoe het er voorstond.

Olivia stond een stuk achter, maar drie pionnen voor, dus nog volop mogelijkheden. Cheryl stond een stuk voor, maar een pion achter.
Sliedrecht trok inderdaad de laatste partij naar zich toe, zodat de einduitslag 2-2 was. De kleinst mogelijke overwinning zou voor ons genoeg zijn voor de titel.

Olivia ging voor promotie, offerde een stuk en viel met haar Dame een Toren en een Loper aan. Ergens ging iets mis en vond de tegenstander de juiste tegenaanval en kostte het haar Toren. Met ook een 75% score zou dit haar enige verliespartij gedurende de JCC worden. 2-1.
Werd het nu nog billenknijpend spannend?. Nee, de nederlaag van Olivia had geen gevolgen. Ze had namelijk al gezien dat Cheryl bij het afruilen van stuk, Toren en Dame ook een pion had meegenomen en met de Toren nog een pion had opgehaald. Even later sneuvelde er nog een pion op de Damevleugel, zodat Cheryl 2 vrijpionnen overhield. Een onhoudbare stelling, die ze tot aan Mat uitspeelde, .3-1.
Door deze winst werd Santpoort Nederlands kampioen bij de C-teams.


Na de 5e ronde stonden we bovenaan. Door verlies in de 6e ronde zakten we naar plek 4. Winst in de 7e ronde deed ons stijgen naar plek 2, om vervolgens na winst in de laatste ronde weer terug te keren op plek 1. Met overwinningen op de nummers 2 en 3 mag je ook wel spreken van een terechte kampioen. Een unieke teamprestatie in de clubgeschiedenis.

Voor een verslag op de site van de schaakbond en meer info over standen en uitslagen:
http://www.schaakbond.nl/2012/santpoort-c1-pakt-titel-na-spannende-slotdag

Geef een reactie