Schaakclub Santpoort

Zondag 20 april werd in Haarlem het jaarlijkse schaaktoernooi voor jeugdclubteams gehouden. Een kleine cynische noot door de benaming tussen haakjes te zetten. In artikel 1 van het reglement wordt nog altijd over jeugdclubteams gesproken. Toch is het de laatste jaren een trend om een aantal topschakers van verschillende clubs in één team te plaatsen en er met de eerste prijs vandoor te gaan.
Deze keer was dat Winterkoning/Waagtoren met schakers uit de clubs Waagtoren, Heerhugowaard en Schaakmat. En aangezien er slechts twee teams zich plaatsen voor de NK jeugdcompetitie zou het wel eens een hele kluif kunnen worden om ons te plaatsen.

In bordvolgorde bestond ons team uit Bas Haver, Daan Haver, Dave Looijer en Sjoerd Haver.
15 teams gingen van start, dus 1 team had een vrije ronde. Het lot wees dit in de eerste ronde aan ons toe. 2 matchpunten in de schoot geworpen. Tweede ronde tegen Chesscool een 3-1 overwinning, waardoor we in de derde ronde al tegen Winterkoning/Waagtoren moesten aantreden
Alleen Bas wist te winnen en de anderen speelden in deze ronde een vrij kansloze partij.
Jammer want ik had vooraf op wat meer spanning gerekend. Het mocht echter niet zo zijn.
3-1 verloren van de kampioen. De ronden hierna ging het allemaal vrij soepel.
Ronde vier 3,5 tegen 0,5 winst op Krommenie. Ronde vijf 4-0 tegen HWP Haarlem.
Ronde zes was een hele spannende tegen Heerhugowaard. Dave en Sjoerd hadden vrij vlot gewonnen en Bas verloor van Colin Stolwijk. Daan stond twee pionnen achter tegen Maaike Keetman. Hij had echter haar vrijpionnen vastgezet met loper en koning. Wat Maaike ook probeerde, Daan gaf geen krimp. Uiteindelijk wist hij heel link haar toren te pennen en de partij te winnen. Door deze 3-1 winst verkregen wij onze laatste broodnodige punten om de tweede plaats veilig te stellen. De laatste ronde 3,5 tegen 0,5 winst op Caissa uit Hoorn.

Al met al deze dag geen topschaak van onze jongens. Toch zijn we tevreden met het behalen van de tweede plaats en de verdiende deelname aan het NK.

Geef een reactie