Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag traden we op volle sterkte aan tegen het combiteam Het Spaarne / Heemstede. Die op de laatste plaats staan maar wel gelijk speelden tegen Bergen wat tot nu toe onze enige 0 was dit seizoen. Van onderschatting kon daarom geen sprake zijn ondanks gemiddeld 200 ratingpunten meer.
 
Op bord 4 speelde Ingmar een snelle partij. Hij verwachtte met de witte stukken een Pirc maar kreeg na de zwarte zetten D6, C6 en Da5 een iets andere variant op het bord. Nadat zwart de veiligheid zocht door kort te rokeren kwam er een ware pionnenstorm op hem af. Dit kon zwart niet keepen en na een uur konden de stukken al in de doos.
 
Aan bord 6 speelde Peter met de witte stukken een variant uit het Schots vierpaardenspel. De zwart speler ruilde snel zijn zwarte loper op c3 voor het witte paard, waardoor wit het loper paar kreeg.  Toen op de 12e zet de zwart speler inging op een pion offer, kreeg Peter twee witte lopers op twee prachtige diagonalen (a2-g7 en d3-h7). Dit resulteerde in een enorme druk op de zwarte stelling resulterend in mat of dame verlies, waarna zwart na ruim twee uur spelen en 19 zetten het opgaf. Dit bracht de stand op 2-0 voor Santpoort.
 
Jan speelde op bord 1, had het loperpaar en een gewonnen stand maar miste de juiste voortzetting wat resulteerde in remise.
 
André speelde op bord 2 een degelijke partij, wat ik gezien heb zag er remiseachtig uit en dat werd het uiteindelijk ook.
 
Stefan op bord 3 had een makkelijke middag naar eigen zeggen en kon de stukken ook al weer snel opbergen. Hetzelfde gold voor Gijsbert die ook een makkelijk middag had, de tussenstand was ondertussen opgelopen tot een 5-1 voorsprong. Jelle speelde remise, weet niet of er meer had ingezeten maar was natuurlijk prima gezien de tussenstand 5,5-1,5.
 
Zelf was ik met zwart in een taai gevecht met Robert Balm. Lang was de stand remise achtig ondanks een ruimtevoordeel voor zwart. Op zet 37 miste ik een prachtige winnende voortzetting, had wel naar de eerste zet De3 zitten maar dacht dat wit met Df2 kon keepen. Na het prachtige De2 zou de partij over en uit zijn geweest. Na dameruil bleef er opnieuw een remiseachtige stand over, tot wit een verkeerde koningszet deed, wat een pionoffer inleidde waarna de zwarte toren op de 2e lijn de witte stelling kon binnendringen. Na wat heen en weer geschuif uiteindelijk een winnende stelling met een pluspion weten te creëren. Eindstand 6,5-1,5 ; een verdiende en ruime overwinning wat we aan onze stand ook wel verplicht waren. Maar je moet het toch maar waarmaken en daar zijn we prima in geslaagd! Voor de liefhebbers, onderstaand het diagram waar ik de winnende voortzetting miste….. Helaas, zoals Peter de Roode al zei doorzoeken als je intuïtie zegt dat het de goede zet is………
 

Geef een reactie