Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelde Santpoort tegen Caïssa Hoorn om plaatsing voor de halve finale van de NHSB beker. Wij traden deze keer aan met Jan, Hans, Nathalie en Dave. Caïssa had een team op de been gebracht van ongeveer gelijke sterkte.  

 

Na zo'n anderhalf uur spelen zag het er op onze borden 1 en 2 prima uit. Jan had gekozen voor een opzet waar hij patent op heeft. Wat pionzetten spelen, paar stukken ontwikkelen, het midden van het veld niet oversteken en maar eens afwachten wat de tegenstander weet te bedenken. De tegenstander van Jan bedacht waarschijnlijk van alles maar de uitvoering van de bedenksels kostte nogal veel tijd. Dus toen ik kwam kijken had Jan een kwartiertje van zijn tijd gebruikt en zijn tegenstander een uur en een kwartier.

 

Bij Hans was de stelling op dat moment in evenwicht, Hans had iets meer tijd verbruikt maar er was niets om ons zorgen over de maken.

 

Bij onze borden 3 en 4 was er echter van alles aan de hand. Op drie had Dave een opening tegen zich gekregen waarvan hij de naam niet wist, laat staat dat hij de finesses kende. Op zich deed Dave nog wel goede zetten tot hij zich verrekende en een kwaliteit moest inleveren.

 

Bij Nathalie kwam een soort Scandinavisch gambiet op het bord. Of een verantwoord gambiet in het Scandinavisch mogelijk is weet ik niet. Wat Nathalie's tegenstander op het bord bracht zag er in ieder geval niet goed uit. Ik had het nog nooit eerder gezien en Nathalie ook niet maar volgens mij deed ze goede zetten en kwam ze zeer behoorlijk te staan. Ze won ook veel materiaal maar ergens ging er iets mis en daardoor bleef haar koning te lang steken in het midden. Toen zwart ging counteren na de lange rokade ging het mis. Dat betekende onze eerste nul en daardoor wisten we dat het moeilijk zou worden.

 

Jan zorgde niet lang daarna heel knap voor de 1 – 1. Het begon met een koningsaanval die Jan rustig doorzette ook al pakte wit een paar pionnen op de damevleugel. Vervolgens switchte Jan naar de damevleugel, kwam met zijn torens binnen en toen Jan's tegenstander in tijdnood ook nog blunderde kon hij meteen opgeven. Een model partij van Jan. Tegenstander in tijdnood brengen. Aanvallen op de koningsvleugel en afmaken via de damevleugel.

 

Dave was ondertussen aan het terugkomen. Hij kreeg kansen, hoewel hij minder stond en achteraf bleek dat hij een verdedigende zet had moeten doen om daarna voor de winst te kunnen gaan. Nu kwam zijn tegenstander met een dame binnen en kon Dave een paar zetten daarna opgeven.

 

Als laatste was Hans dus nog bezig. Hij moest winnen maar ergens is er iets fout gegaan. Ik heb het moment niet gezien maar in de slotfase zag ik Hans worstelen om van niets iets te maken met een stuk minder. Dat lukte helaas niet waardoor een 1 – 3 nederlaag een feit was.

 

Achteraf denk ik nog steeds dat er meer in had gezeten. Zowel in de partij van Nathalie als in de partij van Dave hebben we de kans op meer gemist. Maar ja, bij schaken zit het ook wel eens tegen. Geen bekerwinst dit jaar. Volgend seizoen beter.

Geef een reactie