Schaakclub Santpoort

 

Op de dag voor Sinterklaas ( 4 december voor de geïnteresseerden) speelde Santpoort thuis zijn 2e KNSB bekerwedstrijd tegen LSG. We konden vermoeden dat we het zwaar zouden krijgen omdat alle LSG spelers rond en om de 2450 en 2350 aan rating hebben. Dat komt niet vaak voor dat Santpoort tegen een forse rating achterstand aankijkt. Kunnen we ons ook eens verplaatsen in de schoenen van vele van onze tegenstanders, die een vergelijkbaar gevoel gehad moeten hebben wanneer ze tegen ons moesten spelen! Rating zegt niet alles maar toch wel heel veel. 

 

P. Peelen           –   J.W. de Jong           0 – 1
I. van der Lende   –   E. van Haastert       0 – 1
P. de Roode        –   R. van Wessel        0,5 – 0,5
X. Schouwerwou  –   M. Bosman             0 – 1 

 

Ilias kwam al snel bedenkelijk te staan met zwart en toen hij met …c6 de druk op de c-lijn wilde pareren, kwam hij van de regen in de drup. Zijn sterke tegenstander gaf hem geen kans meer (0-1) 

 

 

Piet kon eigenlijk remise maken, na een ogenschijnlijk mislukte opening met wit,  maar wilde gelet op de stand aan de overige borden doorspelen (Ilias stond al snel verloren). Maar het bleek geen goede beslissing. Hij had voortdurend minder tijd en is uiteindelijk door zijn tijd gegaan in nog steeds een remise stelling. (0-2)

 

 

Xander stond de hele partij iets gedrukt maar wit kon niets concreets bedenken. Toen wit de kans op e4-e5! Naliet met een voordeeltje nam Xander het initiatief over, maar Xander’s tijd tikte sneller weg dan die van zijn tegenstander en vanuit iets betere stand is Xander de draad kwijt geraakt en verloor uiteindelijk (0-3).

 

 

Zelf kwam ik met wit na een onnauwkeurigheid in de opening iets minder te staan. Na een zeer spannend gevecht waarin beide partijen lange tijd goed speelden, dacht mijn tegenstander toe te kunnen slaan, maar trapte in een duivelse truc die hem een verloren stand opleverde. Door de stand van de klok (totaal nog 2 minuten voor de gehele partij + 5 seconden per zet) begon ik iets te snel te spelen en miste een simpele winst. Het mirakel gebeurde: met 3 pionnen achter wist mijn tegenstander remise te bereiken in een eindspel met lopers van ongelijke kleur! Dat was balen, maar gezien het partijverloop wel een terechte uitslag. (0,5 – 3,5).

 

 

Helaas zijn we uitgebekerd. We waren zeker niet kansloos op de individuele borden tegen dit team maar je hebt iets meer geluk nodig om een dergelijke wedstrijd te winnen. Dat zat er gewoon niet in. Laten we ons nu maar concentreren of we volgend jaar weer mee kunnen spelen met de KNSB beker. Zo snel moeten we onze doelen dus bijstellen.  

 

Peter de Roode

 

Geef een reactie