Schaakclub Santpoort

Zaterdag 22 mei werd in het Willem Alexander Sportcentrum op Universiteitscampus te Groningen het Nederlands kampioenschap voor E-teams gespeeld. Uit Noord-Holland mochten 7 teams naar het NK waaronder 2 teams van Santpoort.
Onze twee teams bleken op het Noord-Hollands kampioenschap zeer gelijkwaardig te zijn. Het 2e team bleef toen maar op 1 bordpuntje achter kampioen Santpoort E1 steken. En ook HWP en Chesscool zaten daar op 1 matchpunt vlak achter.
In een veld van 40 deelnemende teams was onze doelstelling om met beide teams bij de eerste twintig te eindigen.

 

Team E2 (bijdrage teamleider Jos)
Het tweede E-team bestaande uit Ties Rutjens, Sten Welboren, Casper Meloen en Isabelle Stikker was vol goede moed naar Groningen gereden en de stemming zat er op de heenweg goed in. Ondanks enkele TomTom-vergissingen waren we op tijd ter plaatse voor de inschrijving. Dat de tegenstand zwaar zou worden met 40 teams uit het hele land, daar waren ze op voorbereid, maar in de eerste ronde meteen 0-4 verliezen van Schaakmaat 1 (de latere nr.5) was toch wel een hele slag.
In de tweede ronde hadden ze meer geluk, dan wel wijsheid tegen Caïssa uit Hoorn. Het werd zowaar 4-0 en daar viel niets op af te dingen. De volgende match tegen Kralingen ging jammer genoeg verloren (1-3), alleen Isabelle hield stand.

 

In de vierde ronde tegen Leusden ging het weer beter (3-1), maar Voorschoten was weer te sterk (1-3). Ties won de enige partij. Hoewel het team toen ergens rond de 25e plaats stond, bleken de laatste twee partijen een flinke eindsprint in te houden onder meer omdat Sten en Casper ineens de geest kregen.
Tegen DSG Pallas werd net gewonnen (2,5 -1,5) met een remise van Isabelle, die de doorslag gaf en in de laatste ronde tegen Chesscool werd opnieuw ruim met 3-1 gewonnen. Hierdoor werd een vermeldenswaardige 15e plaats als eindstand voor het team gehaald, zelfs boven onze verwachting, met 8 wedstrijd- en 14,5 bordpunten.

 

Isabelle had de meeste bordpunten van het team (4,5) en Ties de moeilijkste tegenstanders. Van de vier clubs waarvan een 2e team zich had weten te plaatsen eindigde ons 2e team als hoogste, dus officieus Nederlands kampioen van de 2e teams. Een prima prestatie, waar helaas geen prijs aan verbonden is.
Ook eindigden we net als op het NHSB kampioenschap direct achter Santpoort E1, dat 14e werd. Gelukkig hoefden Santpoort 1 en 2 dit keer niet tegen elkaar te spelen. Het 2e team had voor zover ik kon zien, ook één van de hoogste TPR verschillen met de standaard ratings als team binnengehaald (+218). Hun konen waren af en toe rood gekleurd, vooral als er stukken onbedoeld werden geofferd. Maar het hele team heeft zich toch steeds goed vermaakt, al was het niet steeds met schaken.

Ties en ook Joos (uit team 1) gingen daarna met zijn familie mee naar de camping en de rest heeft zich te goed gedaan aan een zelfgekozen kindermenu in de zonnige Lemmerhaven, onder de rook van een scheepsbarbeque. Maar dat kon de pret niet meer drukken. Het was een geslaagde en lange dag en we waren allemaal rond negen uur ‘s-avonds voldaan weer thuis.

Team E1 (bijdrage teamleider Robin)
Het eerste E-team in bordvolgorde: Cheryl Looijer, Joos Rutjens, Eldon Beeren en Thomas Eisses. De eerste ronde werd onnodig met 2,5 – 1,5 verloren van Unitas. Zenuwen?, of was het wat anders, maar het bleek nog knap moeilijk om een winnend plan te bedenken in een betere stelling.
Niks aan de hand, onze Zwitserse indelingsvriend koppelde ons in de 2e ronde aan een iets lichtere tegenstander. Tegen Leusden werd met 3-1 gewonnen en dus in de 3e ronde weer een zwaardere opponent. HMC uit den Bosch met een 370 punten hogere teamrating dan die van ons werd een zware kluif. We verloren met het kleinste verschil 2,5 – 1,5, winst Cheryl en een knappe remise van Thomas.

 

In ronde 4 tegen Schaakmaat 2 uit Apeldoorn kwam Cheryl met een stuk voor bedrogen uit. Haar tegenstandster wist een gevaarlijke aanval in te zetten en Cheryl zag een Mat over het hoofd. Eldon behaalde remise en Thomas greep een vol punt. Joos was verwikkeld in een lange zinderende partij. Nadat hij de Matzet had gemist kwam zijn tegenstandster met een serie vervelende schaakjes goed terug in de partij. Langzaam verdween de voorsprong van het bord. Uiteindelijk zag Joos toch nog kans met Toren op de 7e lijn schaak te geven. Dame erbij en het werd Mat. Door deze winst kwamen we weer in de middenmoot. Het scoreverloop ging gelijk op met dat van team 2. Het zal toch niet dat we op een NK tegen elkaar moeten spelen?

 

Ronde 5 tegen Baarnse wederom 3 – 1 winst. Daarmee kwam ons doel in zicht. Voorlaatste ronde tegen Chesscool. Eldon speelde een prima pot en wist al snel de buit binnen te halen. Ook Thomas liet er geen gras over groeien en zo stond het al vlot 2-0. Nadat Cheryl de 3-0 had aangetekend kon Joos zijn tegenstander met eeuwig schaak ontsnappen aan Mat. 3,5 – 0,5.
Door deze mooie score stonden we 8e. Dat betekende uiteraard een beresterke tegenstander in de laatste ronde.

Dat werd MSV uit Maastricht met de Nederlands kampioen op bord 1. Het werd een 4-0 nederlaag en dat is geen schande. Zij werden 3e van Nederland. Uiteindelijk werden wij 14e , een prima resultaat. Onze vrienden van HWP uit Haarlem gingen door 4-0 winst in de laatste ronde ons nog een half bordpuntje voorbij en werden 13e.

Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan en na afloop zijn we deze heuglijke dag nog gaan afsluiten met een etentje op een zonovergoten terras in de haven van Lemmer. We keken uit op een aan de kade liggend riant jacht, alwaar in Bayern shirts gehulde Duitsers op hun bekende wijze trachten wat vlees te schroeien. Corus was er niks bij.

 

De uitslagen, standen foto's en individuele prestaties staan hier.

Geef een reactie