Schaakclub Santpoort

Nadat afgelopen zaterdag het eerste landelijke team het seizoen was gestart, was het dinsdag aan Santpoort N1 dat uitkomt in de Noord-Hollandse Topklasse. De competitie is in dat opzicht een beetje aangepast vergeleken met vorig seizoen waarin er twee eerste klassen waren. De teams die vorig jaar in de linkerrijtjes zijn geëindigd, vormen nu deze Topklasse. Omdat tegelijkertijd de interne competitie werd gespeeld en daar maar liefst tien borden voor moesten worden klaargezet, was het een mooie volle zaal.
De Uil uit Hillegom was voor de eerste ronde te gast. Doordat een speler van de Uil ziek was geworden en de gestuurde e-mail niet op tijd is gelezen, had Menno helaas geen tegenstander en begon de wedstrijd voor ons met een reglementaire (1 – 0) voorsprong. Toen ik na een kleine anderhalf uur een rondje langs de borden ging doen, zag het er naar uit dat niemand in de problemen was geraakt in de opening. Wel waren er een aantal prettige stellingen. Dus het was voor Wim helemaal geen bezwaar om een halfje te pakken.  (1,5 – 0,5)
Peter kwam met prettig veel tijdsvoorsprong met de zwarte stukken via een zetverwisseling in een ongevaarlijke variant van de Rauzer (Siciliaans). Via sterk thematisch spel, kwam er een stelling op het bord waar alle zwart stukken tot hun recht kwamen en het voor wit onhoudbaar bleek de stelling bij elkaar te houden. (2,5 – 0,5)
In de partij van Gijsbert heb ik de opening een beetje gemist en zag ik de stelling pas toen de partij al in remise was geëindigd. Wellicht dat er doorgespeeld had kunnen worden omdat het naar mijn idee op een snelle blik op leek dat er een gevaarlijk initiatief kon worden opgezet, maar ik zal vast een en ander gemist hebben. (3 – 1)
Ilias kwam in een voor hem bekende stelling uit de opening. Door onnauwkeurigheden van zijn tegenstander kreeg Ilias veel activiteit die uiteindelijk werd omgezet in een dusdanig gunstige materiële voorsprong, dat het normaal gesproken niet meer veel moeite zou kosten om voor het volle punt te gaan. Een slippertje die wat materiaal cadeau gaf zorgde dat het iets meer moeite zou kosten, maar het punt is ook hierdoor volgens mij nergens in gevaar geweest. (4 – 1)
Zelf speelde ik ook een goede pot. In een strategische Benoni speelde ik met wit niet de lastigste voortzetting voor zwart, waardoor er een gelijkwaardige stelling op het bord kwam. Het vervolg bleek voor wit wat makkelijker speelbaar waardoor er op het bord en de klok de nodige druk ontstond. Toen een pionnetje kon worden opgesnoept ging het niet ten koste van de structuur, dus ging de jacht naar meer door. Op het moment dat een volgende zwakke pion van het bord zou gaan was voor zwart de tijd om. (5 – 1)
Douwe kwam met zwart door een hele passieve witte opstelling in een Siciliaanse opening snel in een erg prettige stelling. Na iets onnauwkeurig spel had wit zich terug in de partij kunnen brengen door actief de open c-lijn in te nemen, maar toen ook op dat moment niet actief genoeg werd gehandeld kon Douwe zijn voordeel pakken en uitbouwen. Toen de dame achter de ver opgeschoven witte koningspionnen kwam, kon de witte verdediging platgelegd worden wat leidde tot groot materiaal winst. (6 – 1)
Als laatste probeerde Martijn het uiterste uit zijn stelling te halen. Een goed opgebouwde opening en mooi natuurlijk spel gaven Martijn op verschillende momenten lastige keuzes welk eindspel het meest kansrijk zou zijn voor het volle punt. Naar mijn idee ging het lange tijd goed en kwam er een prettig eindspel waarin Martijn het loperpaar had tegen de minder actieve combi van paard en loper van de tegenstander. Het leek er in de analyse op dat met een venijnig pion-zetje een beslissend tempo dwang op het bord had kunnen komen, maar er werd aangestuurd op een optisch mooie stelling die ook heel kansrijk leek. De tegenstander van Martijn bleek op alle zetten net genoeg tempi te hebben om stand te houden, waardoor de partij in remise eindigde. (6,5 – 1,5)
Met veel goede partijen werd er met grote cijfers uitgehaald in deze eerste ronde. Ook andere teams zijn in deze klasse sterk begonnen en omdat er een aantal teams zijn met betere papieren zal het erg spannend worden of we ook dit jaar de (gedeeld) eerste plaats kunnen behalen. De volgende ronde (5 november) nemen we het op tegen de andere winnaar van vorig jaar HWP Haarlem N1.

Geef een reactie