Schaakclub Santpoort

Afgelopen dinsdag mocht Santpoort N1 na de winterstop weer aantreden, dit keer thuis tegen S.C.Westeinder. Het hele seizoen gaat het al voortvarend, van de afgelopen vier wedstrijden werden er vier gewonnen, dus aan ons de taak om te proberen deze eerste plaats vast te houden.

Martijn was op het derde bord als eerste klaar. De twee ratingsterksten van het tegenstanders team zaten op drie en vier, wat dit wel opmerkelijk maakte. Na een rustige opening waarin Martijn geen zwaktes had, kwam een schijnoffer als bliksem op klaarlichte dag. Hiermee werd een pion buitgemaakt en wat druk over de e-lijn. Toen Martijn de kans geboden werd om met een fraaie slotcombinatie deze e-lijn de benutten, greep hij deze met beide handen aan.

Vervolgens was schrijver dezes klaar met zijn partij. Ik kreeg veel vrijheid in de opening, waarmee ik het loperpaar kon krijgen met een heel veilige structuur. Na rustig de stukken beter te zetten kon ik wat activiteit omzetten in de winst van twee pionnen. Een poging om tegenspel te creëren kon ik weerleggen.

Ook bij Jelle ging het erg snel. Hij kreeg met zwart een mooi centrum met pionnen op e5 en d5. Toen zijn stukken hier achter stonden konden ze gaan marcheren. Dit resulteerde in witte paarden op a2 en h2, met daarbij flinke moeite in de organisatie van de stukken op de damevleugel. Een kleine verzwakking bij de koning maakte het mogelijk om hier door te breken en de tegenstander geen andere keuze te laten dan opgave.

De overige partijen waren een stuk spannender. Mick stond een pion achter, bij Jan was na twee en een half uur nog niet eens de eerste pion geslagen, Henk had een dilemma-paard: stond deze nu actief midden in de tegenstanders stelling of vooral erg kwetsbaar? Stefan kreeg een flinke aanval over zich heen, maar mocht hij dit overleven dan was er nog van alles mogelijk. Dit bleek echter niet het geval, de aanval bracht de tegenstander genoeg om de partij te beslissen. Naast een halfje dat Daan naliet was de tussenstand 3.5-1.5.

Onder wat lichte tijdsdruk werd de wedstrijd in ons voordeel beslist. Jan kon de stelling openmaken waardoor zijn ruimtevoordeel eindelijk van pas kwam. Dit ging snel gepaard met het binnendringen rond de koning en dat een gepend stuk geen goede verdediger is, bewees Jan door een paardvork op dame en koning te spelen waarbij het paard enkel aangevallen stond door een gepende toren.
De pion minder bij Mick werd teniet gedaan door stukwinst, gelijk gevolgd door het winnen van de kwaliteit. Zijn tegenstander hield er een paar pionnen aan over, maar het materieel overwicht kon snel worden benut.

Resteerde de partij van Henk. Hij had afgewikkeld naar een ogenschijnlijk gunstig eindspel, wat nog tot laat in de avond werd geprobeerd te winnen. Het slot is me ontgaan, maar volgens overlevering werd net te weinig progressie gemaakt en waren de zwakke pionnen van de tegenstander net niet zwak genoeg om als snack voor het paard van Henk te dienen. En dat hoewel het paard na zijn flinke avontuur wel honger gehad zal hebben. Al met al een zeer boeiende pot die de einduitslag tot 6-2 bracht, toevallig ook de uitslag van Feijenoord-Ajax, wat toch vrij hoog uitgevallen is voor een voetbalwedstrijd.

 

De volgende wedstrijd zal een uitwedstrijd zijn, helemaal in het verre Haarlem alwaar we HWP Haarlem N2 zullen treffen.

Geef een reactie