Schaakclub Santpoort

Vorige week vrijdag vrijdag speelden we tegen de jeugd van de Kennemer combinatie en dachten even een flinke stap naar het kampioenschap te zetten.  Henk Swier kom helaas niet omdat hij een vrijgezellendag had en deze kon helaas voor ons niet verzet worden. Ronald Hoekstra was zijn vervanger, die inmiddels 2 keer als invaller een punt scoorde.
 
We begonnen de avond zeer goed, omdat Rob Buschman de boedapester op het bord kreeg en na 8 zetten een stikmat op het bord kreeg 1-0
Gerard Swier op bord 3 had een off-day en moest helaas zijn meerdere erkennen aan zijn jeugdige tegenstander 1-1. 
 
Op bord 6 speelde Marten Buschman, die een stuk moest geven tegen 2 pionnen en later nog een stuk achter kwam, waarna hij opgaf, 1-2 achter.
Het zag er op dat moment slecht uit voor ons, omdat Ronald Hoekstra, bord 2, zich verslikt had en daardoor een stuk achter kwam. Hij had, zo als altijd, ondanks een stuk minder, een goede stelling op het bord en dwong remise af door eeuwig schaak. 1,5-2,5
 
Wim Dijkman op bord 4 stond na een uur schaken minder, maar moest van de teamleider doorgaan om alsnog een positief resultaat te behalen. Helaas lukte dat maar gedeeltelijk, zodat we weer een half punt konden bijschrijven, 2-3.
 
Nu was onze nestor op bord 1 Ouker de Jong, die als laatste bezig was tegen Stella Honkoop en deze moesten we winnen om nog een puntendeling te bewerkstelligen. Ouker kwam 1 pion voor. Het was inmiddels half 12 en Ouker had nog 6 en zijn tegenstandster 11 minuten. Uiteindelijk kreeg Ouker een stuk meer en behaalde voor ons nog de puntendeling.
Al met al hebben wij dit punt uit de hel moeten halen en Ronald bedankt voor het invallen.
 
 
Naschrift van de redactie: de partij van Stella tegen Ouker kende een paar interessante momenten.
 
Als eerste de stellling na zet 38 van wit
 
Hoe forceer je hier de winst? Het gespeelde Pe3 dreigt mat op g2 maar kan verdedigd worden met Dh2 . De oplossing is 38 ..Lxh3! 39.gxh3 en dan bv Pg3 waarna wit de Dame moet geven.
 
Vanaf zet 52 speelde Ouker met flink minder dan 5 minuten op de klok. Op zet 58 kreeg Stella daardoor een goede kans op remise
 
 Maar ook Stella had niet veel tijd meer en pakte de vrijpion op c4. 59. De7+ was echter eeuwig schaak geweest.
 
De mooiste kans op remise kreeg ze echter na zwarts 67e zet.
 
Als je een stelling als deze in een stappenboekje aan een jeugdspeler geeft, wordt de oplossing  vrijwel altijd snel gevonden. Maar in een partij komt het zo weinig voor dat zowel Stella als Ouker daar geen rekening mee hielden. Wit gaf een schaakje, zwart verdedigde en Ouker wist zijn stelling te verbeteren en tegen twaalf uur ging Stella in verloren stelling door de vlag.
68 Dh8+ Kxg8 pat ! 
 

Geef een reactie