Schaakclub Santpoort

Kijk Uit speelt tegenwoordig in de bestuurskamer van vv Stormvogels!

vv Stormvogels is een club met een rijke historie, in de jaren ‘50 speelden ze in nog in de hoogste klasse van Nederland. Met bekende spelers als Piet Kraak, Henk Groot, Frans de Munck (alias de zwarte panter) en Hans van Doorneveld! De bestuurskamer straalde oude glorie uit, ook Henk Swier heeft in deze kamer zijn contract besprekingen gevoerd!

Wij moesten ons concentreren op ons spel! Tata had Rob Buschman goed gedaan, hij was op bord 6 als eerste klaar, ditmaal een snelle overwinning, zijn tegenstander René Koens liet zijn dame insluiten 0-1. Santpoort N2 zijn trouwens echte liefhebbers, maar liefst 5 van de 7 spelers hadden mee gedaan met Tata. We spelen met een wissel systeem, ditmaal deed Marten Buschman niet mee, de volgende keer is Gerard Swier aan de beurt.

Ronald Hoekstra mocht het op bord 1 tegen Patrick Koning opnemen, je zou misschien denken dat Ronald na Tata als een aangeslagen bokser speelde, het tegendeel blijkt het geval! Trouw aan zijn spel vertrouwend op zijn instinkt en genietend van het spelletje werd Patrick Koning hardhandig van het bord gezet 0-2.

Ouker de Jong was als derde klaar, Michiel van der Valk kon de geweldige koningsaanval van Ouker niet pareren 0-3. Op dat moment stond ook Wim Dijkman gewonnen, hij had zijn tegenstander Dick Wolkers die vooraf nog zo goed gemutst was, helemaal ingesloten. Tegen het einde van de avond irriteerde Dick zich aan alles en iedereen en hij dreigde zelfs op te geven als het niet stiller werd, enkele minuten later kon hij alsnog opgeven na een verlies van nog een stuk 0-4.

Henk Swier moest tegen oud Santpoorter Paul Koper, Henk kon geen gaatje vinden, misschien koos hij het verkeerde plan, zijn remise aanbod werd in elk geval dankbaar geaccepteerd 0,5-4,5.

Gerard Swier speelde tegen Vi Quan Tran niet een van zijn beste partijen, om het maar zachtjes uit te drukken. Door een geweldige blunder kon Tran een gedekte vrijpion op de 7e rij krijgen, de stelling deed pijn aan mijn ogen. Tijdens mijn toiletbezoek had ik een tactische truc bedacht, ik vroeg aan onze teamleider Rob of hij tegen mij kon zeggen dat ik remise aan mocht bieden. Niet veel later kwam Rob aanlopen en vertelde me dat ik remise aan mocht bieden, nog voor ik remise aan kon bieden bulderde Tran in lachen uit en zei dat hij net zo lekker bezig was. Geen remise dus, ik besloot een ander wapen in de strijd te gooien, ik versnelde mijn zetten en besloot op pat te gaan  spelen, op het juiste moment mijn Toren offeren, wat moest ik anders met een paard en 2 pionnen achter! Inmiddels stond iedereen om het bord met nog enkele minuten te gaan, het is moeilijk om met de huidige 10 seconden regel iemand door zijn tijd te jagen. Tran had zijn zenuwen duidelijk niet meer onder controle, hij blunderde eerst zijn pion en later zijn paard weg, jammer dat ik nog niet 1 pionnetje over had, had ik hem misschien nog gewonnen ook, dat zou misschien net iets teveel van het goede zijn geweest 1-5.

De volgende wedstrijd spelen we thuis op 8 maart tegen KC N4, als we die winnen zijn we zo goed als kampioen! 

Geef een reactie