Schaakclub Santpoort

Er is het een en ander veranderd bij Santpoort en de Noord-Hollandse Schaakbond, in ieder geval bestond ons team niet meer uit 8 maar uit 6 spelers. 

Ook waren we niet meer het 3e maar waren we N2 geworden en we zaten niet meer in onze vertrouwde halve/grote zaal, maar in de hobbyruimte van het Polderhuis. Maar de sfeer was goed en we hadden er zin in!

 

Na het welkomst woordje van teamleider Rob Buschman konden we van start. Na een klein uurtje constateerde ik dat we op Wim Dijkman na allemaal meer tijd hadden verbruikt. Ouker de Jong met wit aan bord 2 tegen Wim Elsthout kwam met tactische zetten langzaam maar zeker in mijn ogen ietsje beter te staan, toch zag hij de winst niet en bood als eerste remise aan 0,5-0,5 .  Bij het uitspelen wist hij alsnog de partij naar zich toe te trekken, maar dat telt natuurlijk niet, een + remise!

 

Wim Dijkman kreeg door Ton van Kempen ditmaal zelf REMISE aangeboden, “hij weigerde en vond zichzelf veel beter staan”. Hij bewees zijn gelijk door eerst een pion te winnen en daarna kon zijn tegenstander zijn pion niet meer van promotie afhouden 1,5-0,5. Klasse Wim, we houden van je!

 

Rob Buschman kreeg door Hans Drost ook remise aangeboden, hij vroeg aan mij wat te doen, hij vond zichzelf slechter staan, neem dan die remise maar aan 2-1.

Gerard Swier had zijn mooie open lijn tegen Jeroen Loos onnodig weg gegeven, op dat moment vocht ik voor remise. In het eindspel wist ik zelfs bijna nog te winnen, maar met lopers van gelijke kleur zat er voor beiden niet meer in dan remise 2,5-1,5. Marten Buschman had zijn tegenstander Caroline Stam de hele partij op haar rug liggen, ze spartelde behoorlijk tegen, “bood nog remise aan”, maar ging in verloren stand door haar vlag 3,5-1,5 De beslissende punt! Ze snapte het niet, bij elke zet kreeg je er toch 10 seconden bij? Inderdaad maar dan moet je natuurlijk wel een zet doen? Ouker legde het haar nog maar eens haarfijn uit, nu snapt ze het ook.

 

Henk Swier aan bord 1 had zich verslikt in de opening en verloor zijn paard tegen de H pion, vanaf dat moment ging Henk er even goed voor zitten. Toch zag het er slecht uit, zijn tegenstander had nog ruim een kwartier op de klok en Henk nog geen 2 minuten! Op een gegeven moment heeft Henk zelfs ergens volgens de computer -5 gestaan!!?? maar zijn tegenstander Erik Alferink begon te denken, zijn Koning stond ongelukkig en langzaam tikten ook zijn minuten weg. Henk bood remise aan, hij ging nog even door, dreigde zelfs mat te gaan, nog voordat hij een zet deed, zei hij “zullen we het maar op remise houden” vooruit 4-2 mooie uitslag!!! 

Gerard Swier 

 

 

 

Geef een reactie