Schaakclub Santpoort

Speelde Santpoort N2 nu thuis of uit, ik kon ze niet vinden alles was donker!

ik zag enkele mannen lopen met een notatieboekje, die bleken van de Wijker Toren te zijn, die waren ook aan het zoeken? We speelden niet in de halve grote zaal, ook niet in hobbyruimte 1, maar helemaal achterin, in hobbyruimte 2 en dat voor de trouwe Santpoorters van N2.

De Wijker Toren was met gem. 300 ratingpunten per speler meer, zwaar favoriet!

Martin Buschman stond al snel een stuk en 2 pionnen achter, maar vertelde bij de koffie dat het allemaal theorie was! Er was geen weg meer terug en hij offerde nog een aantal stukken en ruilde de Dame’s en ook nog een Toren af en kwam in het eindspel helaas net 1 stuk tekort 0-1.

Leo Kruisselbrink stond 2 pionnen achter, maar offerde verrassend zijn Toren en dwong daarmee tot schrik van zijn op papier (1804) veel sterkere tegenstander eeuwig schaak af!! Klasse Leo!! 0,5 – 1,5 

Rob Buschman aan bord 3 ging in het eindspel ten onder tegen de sterkste tegenstander van vanavond, Richard Schelvis 2128. De pion die Rob in de opening verloor, bleek hem in het eindspel op te breken 0,5 – 2,5. Wim Dijkman aan bord 4 speelde relaxt en leek er zin in te hebben. Zijn tegenstander Maassen 1830 ruilde zonder overleg een zwarte pion, voor een zwarte pion van bord 1 om?? Nog nooit gezien?? Vlak daarna verloor hij een stuk! Had hij toch beter op zijn eigen bord moeten letten, na enkele krachtzetten van Wim gaf hij op! Klasse Wim! Hoe minder hoe beter? 1,5 – 2,5. 

Ton Haver stond ook een stuk achter, maar had compensatie met een pion op d7. Ton deed eigenlijk alles goed en ik denk dat hij zelfs gewonnen stond! Helaas 1 klein foutje kostte hem de kop! Een onverdiende nederlaag 1,5 – 3,5. Ouker de Jong speelde tegen een oud leerling van hem Dennis Bruijn 1933 Hij had geen medelijden met zijn oud leraar, hoewel het er remiseachtig uitzag, sloeg hij 2x een remise aanbod af. De 2 Torens van Dennis bleken toch net iets sterker te zijn dan de Dame van Ouker 1,5 – 4,5. Louis ten Hacken intern gewonnen van Wim Gravemaker, speelde aan bord 2 tegen een 2072 speler. Louis kwam met wit niet lekker uit de opening, zijn loper moest terug en zijn paard belande aan de rand, toch zegt dit tegen Louis niet alles. Louis is een intuïtie speler met veel gevoel voor ruimte en combinatie! Helaas bleken zijn zware stukken aan de verkeerde kant van het bord te staan en kon hij mat niet meer voorkomen. 1,5 – 5,5. Henk Swier aan bord 1 speelde tegen een oude bekende van Rob (2069) een knappe partij met zwart en drong zijn tegenstander terug! Met een pion meer en 2 vrijpionnen op de koningvleugel voor stond hij mijn inziens zelfs gewonnen, maar enkele misgrepen in het eindspel deden hem alsnog de das om! Een onverdiende nederlaag, jammer 1,5 – 6,5 al met al een geflateerde nederlaag! 

 

Gerard Swier 

Geef een reactie