Schaakclub Santpoort

Na het kampioenschap van het afgelopen seizoen kan Santpoort N2 in Klasse 2D tot nog toe geen potten breken. Afgelopen dinsdag 25 februari stond de uitwedstrijd tegen HWP N4 op het programma, de nummers laatst en 1na laatst op de ranglijst. Een echt degradatie duel dus!

Toch is het niet waarschijnlijk dat 1 van beide club’s degradeerd, Excelsior schijnt n.l. als schaakclub op te houden te bestaan! Heel jammer! 

Voor Ton Haver was de spanning bijvoorbaat al te veel en liet zich vervangen door Ronald Hoekstra! Ronald gaf aan bord 1 het goede voorbeeld voor zijn team! Met uitstekend aanvalsspel en tactisch inzicht vermorzelde Ronald zijn tegenstander!

Ik hoop dat er nog eens een schaakboekje uitkomt van al zijn gewonnen partijen!! 0-1

Ouker de Jong vroeg of hij remise aan mocht bieden, als Ouker dat vraagt kan je dat natuurlijk als teamleider niet weigeren. Speel toch nog maar even door, OK neem maar remise, je vraagt het niet voor niets 0,5-1,5

Rob Buschman maakte hardop een analyse, Marten staat slecht, Dijkman en Leo goed en ik denk dat Henk en Louis niet verder komen dan remise. En jij zelf Rob? Ik speel minimaal remise! Aardige analyse Rob je had het achteraf alleen bij jezelf fout!

Rob had zijn profetische woorden nog niet gesproken of Marten Buschman moest opgeven. Zijn g5? vroeg om een Koningsaanval en die kwam ook met Torens en Dame, Marten spartelde nog wat tegen, maar het was niet meer te houden, de stand was weer gelijk 1,5-1,5

Wim Dijkman heeft een nieuwe tactiek, niet veel maar juist heel weinig schaken blijkt een helende uitwerking op hem te hebben! Zijn Dame offer had ik niet gezien!! Het koste zijn trillende tegenstander 2 pionnen, zijn tegenstander Dosselaar kon duidelijk slecht tegen zijn verlies. Probeerde verbaal Wim nog te intimideren, maar helaas voor hem geen tijd meer 1,5-2,5 Gefeliciteerd Wim, leuk verjaardags kado, slaap je toch weer wat lekkerder!

Henk Swier speelde weer met zwart, offerde weer een pion in de opening voor aanval, won deze later ook weer terug, maar kon eigenlijk nooit een bres in de verdediging van zijn tegenstander slaan. Het was jammer dat zijn loper offer niet werd aangenomen, dan hadden we nog wat vuurwerk gezien, nu werd zoals voorspeld remise 2-3

Rob Buschman had zijn damevleugel laten opsluiten, het moest allemaal gebeuren over de de g en h lijn, daar stond ook de Koning van Rob hard mee te verdedigen. Toen zijn tegenstander Rensink met de Dame binnenkwam kon Rob alle gaten niet meer dichten, helaas 3-3. 

Leo Kruisselbrink was de baas over de d lijn en had een gewonnen stelling op het bord getoverd! Toch was het uitspelen ondanks een pion voor nog lastig, zijn tegenstander Breurkes maakte het hem makkelijk want hij ging door zijn vlag en dat ondanks de 10 seconden regel 3-4 !!

Als laatste was Louis ten Hacken aan de beurt, ook hier speelde de tijd een grote rol! Louis raakte in tijdnood en begon gedwongen te vluggeren, zijn tegenstander Blaas vluggerde met een half uur meer op de klok met hem mee! Toen de rookwolken waren op getrokken had Louis 2 pionnen meer en volop winstkansen! Zijn tegenstander had alleen nog zijn paard, tegen de 2 pionnen van Louis, het eindspel bleek helaas niet meer te winnen, maar als team hadden we wel gewonnen!! Klasse Louis, het halfje was genoeg!! 3,5-4,5

Gerard Swier 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie