Schaakclub Santpoort

HWP N6 had eerder deze week gewonnen en -met 1 match meer gespeeld- was in aantal matchpunten gelijk met Santpoort N3 gekomen, maar wel 2.5 bordpunten meer.

Het werd dus weer tijd om haasje-over te doen door Westeinder N2 aan de kant te zetten; op papier had de tegenstander een gemiddelde rating, die -vergeleken met de onze- iets van 50 punten hoger was.
Natuurlijk zegt dit helemaal niets en aangezien de tegenstander ook nog 1-2 invallers had met  lagere rating,hadden we er vertrouwen in en stand verplicht.
Ook wij hadden een aderlating (Gijsbert verhinderd), maar daar tegenover stond wel een luxe-invaller/invalster in de persoon van Huong.

Ondergetekende (bord 1) was als eerste klaar met wit na 22 zetten. Tegenstander wilde Siciliaans, maar manouvreerde zich via de Alapin in een Franse doorschuifvariant.
Daarna gaf hij steeds meer ruimte weg en aan wit om deze ruimte te pakken, wat hij dan ook deed.
Waar ondergetekende zich voorbereidde op een langdurige 'pythonpartij', sloeg zwart verkeerd terug en raakte een vol stuk kwijt. Voordat wit deze (zwarte paardenbiefstuk) verorberd had, gaf zwart ook meteen op.

Louis aan bord 2 stond aardig onder druk (punt f7 moest verdedigd worden), maar hij wikkelde af en neutraliseerde alle gevaartjes en stekeligheden, voorzover die er waren.
Remise: 1.5-0.5

Leo aan bord vier kwam in een dubbel toreneindspel een pion voor, maar een en ander zat volgens mij ruim binnen de remisemarge.
Een torenpaar werd afgeruild en er bleven alleen pionnen over op de K-vleugel (2 zwarte en 1 witte). Normaliter remise, maar in de 3de klasse kan het natuurlijk alle kanten op en dan bedoel ik met name in het voordeel van zwart.
Leo gooide de pionnen noest naar voren, maar aan het einde -nog steeds met een pion meer- manoevreerde zwart zich in een verloren positie door zijn koning behoorlijk buitenspel te zetten (die via een omtrekkende beweging richting bij de witte pion wilde komen).
Gelukkig nam de tegenstander remise aan, maar had waarschijnlijk kunnen winnen.
Poeh: 2-1

Robin (bord 5) verloor in het vroege middenspel een pion en ging er eigenlijk behoorlijk snel en kansloos er van af: 2-2

Gelukkig stelde Ton aan bord 6 daar een winstpunt tegenover. Door een geniepig trucje won hij in het middenspel een grote kwal en verkreeg ook nog twee vrijpionnen op de damevleugel.
De zwarte koning hoefde zijn eerder afgeruilde dame niet meer op te halen, omdat wit door een zet van zijn koning plots ook nog voor de keus van of stukverlies of matgezet worden werd gesteld.
De derde optie werd dan ook gekozen: 3-2

Als laatste was Huong bezig in een gunstig staand toreneindspel, ik geloof met een pion voorsprong.
Remise was dus genoeg voor twee matchpunten, maar een big data specialist, zoals zij, maakte het eindspel met chirurgische precisie af: 4-2 !!!

We hoorden Barry Gibb al zingen (op de telefoon van ondergetekende), "You win again"
Volgende match is in februari tegen achtervolger HWP N6, die we -gezien de ratingverschillen- met minimaal 6-0 moeten kunnen winnen.

Op naar het kampioenschap !

Geef een reactie