Schaakclub Santpoort

Onze teams hebben dit jaar nog niet veel overwinningen kunnen laten noteren (alleen Santpoort 5 heeft tot nu toe gewonnen) en ook het nhsb bekerteam dat tegen knsb 3e klasser Oosten-Toren speelde heeft hier geen verandering in kunnen brengen.

Toch hadden we er vantevoren alle vertrouwen in. Met Stefan op 1, ons sterke nieuwe lid Jan Burggraaf op 2, en Daan en Bas Haver op 3 en 4 dachten we het onze tegenstanders flink lastig te kunnen maken maar niets was minder waar.

De openingen van Stefan en Jan gingen prima. Stefan speelde op bord 1 tegen de bord 4 speler van Oosten-Toren (blijkbaar waren ze toch wat onzeker) en Jan speelde op 2 tegen de topper van Oosten-Toren, Damsma die een rating van 2175 heeft. Zowel Stefan als Jan stonden na de opening ongeveer gelijk. De stukken prima ontwikkelt en geen zwaktes, dus daar was na een uurtje alles nog mogelijk.

Op bord 3 en 4 ging het minder. Daan kwam in een openingsvariant terecht die hij niet eerder zag en hij koos na lang nadenken voor een voortzetting die zijn koning in het midden hield. Zijn tegenstander dacht rustig na wat de beste zetten waren en anderhalf uur later konden de stukken in de doos. Na een kansloze verdediging van Daan moest hij helaas opgeven.

Bij Bas leek het prima te gaan. Hoofdvariant op het bord die snel gespeeld kon worden maar toen Bas over het hoofd zag dat lange rocade pardoes een kwaliteit koste werd het erg lastig. Bas spartelde nog lang tegen maar zijn tegenstander maakte geen fouten.

Dat betekende 2,5 – 0,5 want Jan Burggraaf was tegen Damsma in een remiseeindspel terecht gekomen met allebei 4 pionnen. Een knap halfje van Jan derhalve.

Als laatste was Stefan nog aan het zwoegen om de eer nog wat verder te redden maar helaas kreeg hij niet de activiteit die hij zo graag ziet. De stelling van Stefan werd steeds lastiger te verdedigen en na kwaliteitsverlies moest hij uiteindelijk in de nederlaag berusten toen zijn vlag viel.

Een teleurstellende en kansloze nederlaag derhalve. Volgende keer beter hopen we. Voor de nhsb bekercompetitie gaan we tegen Hoofddorp spelen. Dan gaan we proberen het beter te doen.

Geef een reactie