Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelden we voor de beker tegen Kennemer Combinatie. We spelen met een sterk bekerteam dit jaar. Een gemiddelde rating van 2040 brachten we deze keer op de borden door de inbreng van Martijn, Dave, Theo en Rik. 

 

Het liep voor ons van een leien dakje deze avond. Het begon al met een mooi punt van Rik Konst met wit op bord 4. Martijn en ik keken belangstellend toe hoe Rik een stuk offerde en de koning van zijn slachtoffer daarmee de rokade ontnam.  't was voor ons moeilijk uit te rekenen of het allemaal klopte en ook Rik zei dat hij op een aantal momenten ook op zijn gevoel moest vertrouwen. Des te knapper was het dat uit de analyse bleek dat de varianten prima in orde waren. De koning van zwart werd uiteindelijk het bord overgejaagd en Rik haalde zijn zeer verdiende punt binnen toen mat niet meer te vermijden was. 

 

Dat gaf Theo Hendriks op 3 de mogelijkheid te kiezen voor een degelijke variant. Risico nemen met zwart en met een 1-0 voorsprong was niet logisch. De degelijke variant werd door Theo en zijn tegenstander heel nauwkeurig gespeeld. Theo dacht tussendoor ook nog rustig na, zijn tegenstander vond dat niet heel nodig en heeft bij elkaar maar een half uurtje gebruikt. Voor het resultaat maakte dat niet uit. Een terechte remise kon op het scoreformulier worden bijgeschreven.

 

Dave speelde met wit op bord 2. Hij had het moeilijk in de opening en moest nauwkeurig spelen om overeind te blijven. Dat lukte echter uitstekend en na Da2, f4, het ruilen van de zwartveldige lopers en nog een paar goede zetten was het gelijk. Vanaf dat moment maakte ik me geen zorgen meer en dat bleek terecht. Dave bleef goed rekenen, won een stuk en daarna de partij.

 

Als laatste was Martijn nog bezig. Hij speelde een prima partij met zwart. Je merkt aan Martijn nooit dat iets ingewikkeld is. Het zag er allemaal heel logisch uit wat hij deed. Stukken goed neerzetten, druk opvoeren een pion winnen en het afmaken. Dat leverde dus een 3,5 – 0,5 overwinning op. Een knappe prestatie van ons viertal. We zitten nu bij de laatste acht. Nog een maal winnen en er kan gestreden worden voor de titel in het finale weekend.

 

Geef een reactie