Gisteravond op weg om onze bekerkrachten te meten met de 'schoolschakers' (clublokatie zit in een basisschool) van Hoofddorp.

Ondergetekende/teamleider hoopte, dat de Wijkertoren (3) formule niet uitgewerkt was en zette Barry weer op bord 1 en Henk op 4. Ozden bleef op 2 en Gijsbert/Gandalf 'de witte' op bord 3.
Hoofddorp plaatste zich volgens mij moedwillig in de underdog-positie, terwij ze qua rating een overwicht hadden aan de eerste drie borden met spelers als Gerard Roos, Jan Los en Wim Verschoor.

BORD 1:
Barry was (er) deze keer snel klaar (mee). Hij kreeg een uitnodiging voor een Ben-Oni, ging hier niet op in en er volgde een verschrikkelijke afruil, waarbij zwart alle ruimte kreeg op de damevleugel.
Volgens zeggen van wit maakte hij een penningsgerelateerde fout, waardoor hij de kwaliteit verloor, maar voor zover ik 't kon zien was de witte stelling al niet lekker meer. Uiteindelijk haalde zwart een dame met de twee zwarte torens nog op 't bord tegen een witte toren en wit paard.
Opgegeven…..nee, Barry speelde door (is zijn goed recht natuurlijk, waar 99% direct opgeeft om zich verder 'leed' te besparen.).

Toen begon 't gemor aan Hoofddorp-zijde ("buiten alle fatsoen" etc), beginnend bij de teamleider en overslaand op Barry's tegenstander.
Barry legde een klacht bij mij neer en formeel heb ik ook tegen deze bejegening geprotesteerd: hij heeft gewoon 't recht door te spelen. Barry's tegenstander deed bijna half uur geen geen zit en toen zijn vlag dreigde te vallen (nog 19 min), deed hij een zet. Vervolgens wachtte Barry lang met zetten, zichtbaar aangedaan door de eerdergenoemde bejegeningen.
Ik ben een simpele denker, maar als mijn tegenstander in verloren positie met enorme materiaalachterstand zou doorspelen, zou ik dit prima vinden en het genoegen mij enorm smaken om de tegenstander op de verschrikkelijkste manier mat te zetten en zeker niet boos hierom worden.

Waar twee vechten, hebben twee schuld; ik verzocht mijn teamspeler hierin niet mee te gaan en zelf vlot te zetten, aangezien dit kan doorwerken in andere, komende schaakpartijen.
Uiteindelijk duurde dit een tijdje (helaas), totdat Barry laat op de avond opgaf.0-1
Ik hoop van harte, dat ik een dergelijk voorval niet meer mee hoef te maken.

BORD 4:
Henk was ondertussen bezig met een scherpe pot; zijn tegenstander met wit leek licht initiatief te hebben met penningen en oprukkende pionnen op de damevleugel.
Henk counterde (voetballer he !) recht door het midden en streek een grote hoeveelheid materiaalwinst op na een pionvork op f5. 1-1

BORD 2:
Ondergetekende had een behoorlijk explosieve pot tegen de zeer sympathieke Jan Los (zulk een type schakers zou er meer moeten zijn) in de wetenschap dat de onderlinge balans 0.5-1.5 was.
Zoals bekend, kan Ozden zich door omstandigheden niet volledig opladen voor een partij en dreigt zijn rating (geen ramp overigens, maar formeelheidshalve) naar De Slag bij Nieuwpoort-waarden af te zakken, vooral na het verschrikkelijke eigenhandige verlies tegen (met alle respect) een 1503 speler tijdens het Hillegom Open (kwaliteit voor en daarna mezelf eigenhandig opgeknoopt).
Ozden kwam al in de openingsfase bijna 30 min voor in tijd. Op het einde echter, mede ingegeven door de complexe/scherpe stelling en tijdnood zette hij zijn zwarte torens op de c-lijn, waar ze eigenlijk niet thuis hoorden. Wit maakte daar gebruik van, zette al zijn zware stukken actief neer en veroverde de zwarte d5-pion. Ozden was inmiddels op 30 seconden gekomen en Jan rond de twee minuten (maar nerveus genoeg).
Ozden had uit het niets nog een schwindel, raakte een pion voor met ieder nog een dame en een toren. Ozden kwam op 12 seconden en leefde daarna alleen maar op de 10 sec increments. Pang pang pang 32 seconden. Wit bood torenruil aan, zwart ging met zijn dame de eenzame witte koning schaken, bedoeling was eeuwig, maar presteerde het om er nog een dubbele aanval met de dame eruit te slepen en de witte toren te winnen.
Jan gaf direct op, prees de door ons gespeelde partij en we stapten beiden met kletsende oksels van ons bord. 2-1.

BORD 3:
Gijsbert was als laatste bezig, minimaal een remise zou ons in de 1ste ronde brengen. Hij speelde de opening zoals Kasparov, maar kwam daarna in de verdrukking te staan, waarna uiteindelijk de zwarte torens en een zwart paard het witte fort binnendrongen.
Hij verloor een pion, we rekenden al op een nul, maar hij bracht het nog tot een T + licht stuk eindspel met een pion minder.
Helaas (tijdsnood) blunderde hij een stuk weg. 2-2 en uitgeschakeld (resultaat bord 4 valt weg).

Een enerverende avond.

Geef een antwoord