Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag verloor het bekerteam van Santpoort vrij kansloos van De Eenhoorn. 
 
Vanuit de opening kwam Peter de Roode al snel slecht te staan en een slechte stelling kost veel tijd. Met zwarte pionnen op e5 en f4, en een witte op e4 werd wit’s loper gereduceerd tot een onnozele toekijker. Door zwarts toren op de g lijn en de dame en paard in de buurt kon wit zich niet losweken. Wit offerde een kwal op d7, misschien in de ijdele hoop om nog wat druk op e5 te kunnen zetten. Zwart stond zo goed dat hij niet eens hoefde te rokeren, en met het fraaie Ta8-d8-d3 gaf kreeg Peter de genadeklap.

Ilias van der Lende werd in een weserov opening onder de voet gelopen. Ilias gebruikte veel tijd en toen hij niet op b2 sloeg greep wit definitief het initiatief. Na de ruil van een groot aantal stukken bleef zwart met een verloren stelling en weinig tijd zitten, en gaf Ilias op.

Op bord 4 speelde Henk Swier die al snel veel tijd gebruikte. In ruil had hij een kleine dreiging (21 Be4 met..22 Df2) en een beetje druk op de witte stelling. Maar zijn tegenstander beging een blunder met 22. Ld3 waar bijvoorbeeld 22.c5 vast wel goed was geweest. Nu ging er geforceerd een kwaliteit af. Met een loper op e7 en een dame op h6 marcheerde wits koning onder een spervuur van schaakjes naar het veilige f6, waarna het mat onvermijdelijk zou zijn. Jammer Henk.

Xander Schouwerwou miste in de opening een gevaarlijk zet en verloor het initiatief. Xander had nog niet gerokeerd en na Db6 stonden zowel pion e3 als b2 in. 4 zetten lang stond het zwarte paard op c6 aangevallen en kon het niet geslagen worden. Met een betere totaal gewonnen stelling en de 3-0 al op zak dwong zijn tegenstander de remise af.

De Eenhoorn – Santpoort 3.5 – 0.5

Zie ook het verslag van de tegenstander.

Geef een reactie