Schaakclub Santpoort

 

Na het avontuur in de landelijke bekercompetitie mocht Santpoort gisteravond, na een bye in de voorronde, aantreden tegen 2e klasser Bakkum. Ons NHSB bekerteam bestond deze avond uit een mix van spelers van het 1e en 2e namelijk Martijn, Wim, Wim Laurens en Nathalie.

 

We begonnen, na een hartelijke ontvangst in het centrale dorpscafé van Bakkum, zo rond kwart over acht aan onze wedstrijd en al snel zag het er zeer rooskleurig voor ons uit. Wim Laurens sloeg, na een openingsfoutje van zijn tegenstander, meteen toe. Eerst pionwinst, toen een gewonnen kwaliteit en, door een zwarte koning die niet meer uit het midden weg kon, vervolgens winst van een toren in een prachtige stelling. Des te groter was te teleurstelling toen Wim Laurens getroffen werd door een zeldzaam geval van schaakblindheid. Na nog meer materiaal te hebben gewonnen bleek er zomaar ineens mat in één in de stelling te zitten. Tot ontzetting van WL en zijn teamgenoten helaas mat in 1 voor de tegenstander en die liet dit buitenkansje niet lopen. Dus na een uurtje spelen niet 1-0 maar 0-1 en dat gaf, omdat bij een gelijk spel in de beker bord 4 afvalt, de noodzaak om of te winnen op bord 1 en 2 of om minimaal 2,5 punt te halen.

 

Gelukkig bleek al snel dat Nathalie beter rekende dan haar tegenstander. Ze won een stuk tegen 2 pionnen maar die pionnen waren niet veel waard. Dat zag er goed uit. Martijn hield met wit zijn tegenstander prettig onder druk en Wim was met zwart gelijk uit de opening gekomen. Maar omdat de remisekans bij Wim, gezien de stelling groot was, moest Martijn eigenlijk winnen.

 

Gedurende de partij bleek steeds duidelijker dat Martijn te sterk voor zijn tegenstander was. Zijn stukken stonden steeds wat beter, hij won een pion en een kwaliteit en uiteindelijk gaf zijn tegenstander op, een paar zetten nadat Martijn op zijn gemak een mooie vrijpion op de a-lijn had laten promoveren. Dat was gelukkig 1-1.

 

Op bord 2 zat het ondertussen mee. Na wat heen en weer spelen van de stukken waarbij Wim wat druk (maar meer ook niet) had op een zwakke witte pion op c3 werd er door zijn tegenstander ineens een foutje gemaakt. Dit beëindigde de partij meteen. Pionwinst voor Wim had nog een beetje gecompenseerd kunnen worden wanneer de tegenstander zijn dame had gegeven tegen twee torens maar dit had wit een eindspel gegeven dat totaal verloren was. De keuze die nu gemaakt werd, het op het bord houden van de dame, was echter helemaal fout want het leverde meteen torenwinst op en een riante 2-1 voorsprong.

 

Tot slot was Nathalie als laatst nog geconcentreerd bezig om haar voordeel in winst om te zetten. Ze gebruikte keurig al haar tijd en haar tegenstander iets te veel want in totaal verloren stelling ging hij op de 36e zet door zijn vlag.

 

Alles bij elkaar een dik verdiende, en zelfs nog te kleine, 3-1 overwinning.

Geef een reactie