Op zaterdag 12 juni speelde het Santpoort team in het Polderhuis achtereenvolgens de halve finale en de finale. Inzet was de NHSB beker die reeds in het bezit was van santpoort en die we graag nog een keer wilden winnen. We hebben ons sterkste team opgesteld om onze ambitie te kunnen realiseren. De overmacht was groot: uit 8 partijen gaf Santpoort slechts een halfje af.

Er waren vier clubs overgebleven voor de bekerfinale: Purmerend, Kijk Uit, Aartswoud en Santpoort.

In de eerste ronde speelden wij tegen Purmerend. Het werd een 3,5 – 0,5 overwinning. De partij van Piet was heel rechtlijnig: actievere stukken en een sterk centrum werden omgezet in een punt. De partij van Ilias was lange tijd onduidelijk. Hij kwam makkelijk uit de opening maar verbruikte veel tijd. In de tijdnoodfase was hij duidelijk behendiger dan zijn tegenstander en kon het punt laten bijschrijven. Martijn kwam beter uit de opening, liet dat voordeel glippen door een verkeerd plan maar wist zijn voordeel opnieuw terug te pakken en een winnend eindspel over te houden. Hij miste een opgelegde winst en in een dame-eindspel met twee pionnen meer wist zijn tegenstander eeuwig schaak te houden.

Zelf had ik zeer snel gewonnen. Mijn tegenstander koos een meer dan verdachte openingsvariant die me de nodige tijd kostte om te weerleggen. Na tien zetten zag de zwarte stand er niet meer uit en na 17 zetten kon ik het punt laten bijtekenen.

PurmerendSantpoort

Wouter Groot

Piet Peelen

Pim Jekel

Ilias van der Lende

Sjouke Dijkstra

Peter de Roode

Frans Vlugt

Martijn de Roode

½ – ½

EINDUITSLAG½ – 3½

De andere wedstrijd was beduidend spannender tussen Kijk Uit en Aartswoud. Ik meende dat Kijk Uit die wedstrijd zou gaan winnen gelet op hun goede standen aan de eerste borden. Die werden remise, net zoals het derde bord. De wedstrijd werd beslist in een scherp duel aan het vierde bord dat uiteindelijk in het voordeel van Aartswoud uitviel.

In de finale mochten wij tegen een inmiddels bekende tegenstander: Aartswoud. Al twee keer tegen gespeeld in de externe competitie en vorig jaar voor de beker. Met een enigszins aangepaste opstelling van Aartswoud – om Piet te vermijden- werd aan de wedstrijd begonnen.

Xander speelde bij ons voor Martijn. Boze tongen beweerden dat Santpoort een beleid heeft dat wie een remise afstaat direct wordt gewisseld. Wellicht een idee voor volgend jaar.

Ook deze keer mocht ik tegen Marc Helder. De speler die qua uiterlijk en qua speelstijl de komende lichtjaren geen verandering zal ondergaan. Een aanvankelijk scherpe opening leverde veel stukkenruil maar dat kon niet verhinderen dat mijn tegenstander onder druk kwam te staan. Toen hij een verkeerde blokkade zet speelde –er werd namelijk niets geblokkeerd-  werd de witte aanval onweerstaanbaar en werd zwart ge-g-lijnd.

Piet had weinig moeite met zijn tegenstander. Superieur positioneel inzicht als gevolg van een bak ratingpunten extra zorgde voor een soepele overwinning. De andere twee overwinningen verliepen iets minder soepel. Ilias speelde tegen Michael Lie. Ilias kwam goed uit de opening, won een kleine kwaliteit en de winst lag voor het oprapen. Toen stokte de machine, een onnauwkeurige zet bracht hem op de rand van verlies. Gelukkig zag zijn tegenstander het niet en kon hij de overwinning opeisen.

Xander leek de opening niet helemaal goed op te bouwen, zijn koningsstelling leek verzwakt te kunnen worden. Maar de witspeler speelde niet doortastend genoeg en Xander nam steeds meer het initiatief over. De stelling die op het eind overbleef deed pijn aan de ogen (vanuit het perspectief van zijn tegenstander). De klok van Xander rechtvaardigde nog even het doorspelen. Maar zijn tegenstander gaf even later in volkomen hopeloze stand op.

En daarmee prolongeerde Santpoort de NHSB beker. Nadat alle team zijn gepromoveerd en ook deze prijs is binnen gehaald, kunnen we afscheid nemen van de NHSB. Volgend jaar KNSB: “And now something completely different”.

AartswoudSantpoort
Jeroen BakkerPiet Peelen0 –  1
Michael LieIlias van der Lende0 –  1
Marc HelderPeter de Roode0 –  1