Schaakclub Santpoort

Afgelopen zondag 3 februari werd in Krommenie weer gestreden om de pupillenkampioenschappen in de diverse leeftijdscategorieën van de NHSB. Met een afvaardiging van maar liefst 8 deelnemers was Santpoort in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd

Groep E (t/m 10 jaar)
In deze groep waren namens onze club Patrick Raphaël, Sjoerd Haver en Justin Meijer actief.
Alledrie wonnen hun eerste partij en dat leverde in de tweede ronde een onderonsje tussen Sjoerd en Patrick op. Dat is altijd jammer dat je dan tegen een clubgenoot moet spelen, maar bij een individueel toernooi is dat bijna onontkoombaar. Patrick won deze partij en bleef zo op een 100% score. Justin verloor een aantal partijen maar wist zich in de laatste 3 ronden te herpakken en kwam zo op 4 punten, een score van boven de 50%. Sjoerd won in ronde 3 en trof daarna de uiteindelijke kampioen Colin Stolwijk. Deze partij ging helaas verloren.
Hierna nog eenmaal verlies en nog twee winstpartijen leverde Sjoerd ook 4 punten op.
Sjoerd en Justin eindigden beiden op een gedeeld 7e tot 12e plaats. Patrick stond voor aanvang van zijn laatste partij met 5 uit 6 in de top van het klassement. In zijn laatste partij trof hij Maurits van Rees en hij belandde in een eindspel met beiden een dame en drie pionnen.
Achter Maurits had een vrijpion aan de zijkant van het bord, maar nog slechts twee minuten op de klok. Hij verzandde in vaak schaak geven en Patrick kroop dan weer weg.met de koning. Even zag Maurits het niet meer zitten en bood remise aan. Dit had Patrick beter kunnen accepteren, want dameruil zou dodelijk zijn. Patrick dacht het op tijd te kunnen winnen en speelde door. Toen een paar zetten later een verplichte dameruil op het bord kwam was er geen houden meer aan. Toch een prima prestatie. Patrick won een mooie beker door op de vijfde plaats te eindigen. Hij is hiermee ook verzekerd van deelname aan het NK.

Groep F (t/m 9 jaar)
Deon Lee en Marco Schutter speelden hun eerste toernooi om de Noord-Hollandse titel.
Zij deden dit zeer verdienstelijk. Beide verloren hun eerste partij, maar na drie ronden
hadden zowel Deon als Marco al het zoet der overwinning geproefd. Deon zelfs al twee keer.
Marco eindigde het toernooi met twee punten door later nog twee keer remise te spelen en Deon wist door twee knappe overwinningen in de laatste twee ronden met 4,5 punt 6e te worden. Hij eindigde hierdoor maar net buiten de prijzen. Volgend jaar heeft hij vast meer geluk en gaat hij misschien wel met een mooie beker naar huis.

Groep G (t/m 8 jaar)
Eén deelnemer, of liever gezegd deelneemster namens Santpoort. Cheryl Looijer speelde een prima toernooi. Zij wist 6 van de 7 partijen te winnen. Maar de vierde partij was er een om nooit te vergeten. In een gelijkopgaande stelling tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi (Luke Dekker) vergat ze een mooi opgezette penning te verzilveren. Ze speelde niet pion h2-h3, waardoor ze de volgende zet een loper zou winnen, maar ze speelde haar toren van de laatste lijn weg. Een mat achter de paaltjes liet Luke zich niet ontglippen.
Toch wist ze zich goed te herstellen en won alle andere partijen waardoor ze op een mooie 2e plaats eindigde.

Groep H (t/m 7 jaar)
Met 7 deelnemers konden ze in de H groep een gesloten competitie spelen. Iedereen speelde tegen elkaar. Santpoort had twee troeven, Thomas Eisses en Oscar de Bock
Oscar haalde 4 punten en eindigde hiermee op een gedeeld derde plaats. Dat betekende dat er na de prijsuitreiking nog een barrage gespeeld moest worden, want ze hadden maar één beker voor de derde plaats, en ook was er nog een plaats voor het NK te verdienen.
Een barrage spelen na zo’n lange schaakdag valt niet mee. De jongens vielen bijna in slaap en ik hoorde van Gijsbert dat ze zelfs de stukken van de tegenstander gingen verzetten in plaats van de eigen stukken. Zo moe waren ze. De barrage leverde dan ook weer geen winnaar op. Derhalve heeft de organisatie besloten de behaalde SB punten te bekijken. Dat werd voor Oscar een verdienstelijke 4e plaats. Toch is hij samen met de derde prijswinnaar op het podium geroepen en kreeg hij luid applaus voor zijn prima prestatie.
Thomas Eisses speelde de sterren van de hemel. Na 6 ronden had hij alles gewonnen.
Hij had al uitgerekend dat een remise in de laatste ronde volstond voor de eerste prijs.
Toen hij tijdens de laatste partij tegen Mathilde remise aanbood werd dit door beide met een handdruk bezegeld. Thomas won een prachtige beker en een ticket voor deelname aan het NK.

Al met al een succesvolle dag met een 1e, een 2e een gedeeld 3e en een 5e prijs.
We bedanken de organisatie voor een geslaagd toernooi en wensen Patrick, Thomas, Cheryl en misschien nog een eventuele vrijplaatskandidaat veel succes in bij hun NK’s in maart en juni.

Geef een reactie