Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag en zaterdag (16 en 17 maart) hebben 4 Santpoorters de eerste prijs in hun groep voor zich opgeeist tijdens het 55e Lasker 4-kamp toernooi.

Met zes spelers in een deelnemersveld van 56 schakers, was Santpoort in ieder geval kwantitatief goed vertegenwoordigd. Of er ook een kwalitatief sterke groep aanwezig was, moest nog blijken.
In groep 12 debuteerde Paul van Zon; hij heeft de smaak van het prachtige schaakspel goed te pakken. Met drie vlotte overwinningen (3 x mat) toonde hij overtuigend aan dat organisatie hem te laag had ingedeeld.
Fred Schaefer deed voor de tweede keer mee (vorig jaar 3 uit 3) en de organisatie schatte ook zijn speelsterkte te laag in. Dat een blessure aan de enkel bij schaken niet erg is, bleek in groep 11, waar Fred zijn 100 % score in Uitgeest knap in stand hield.
Nathalie van der Lende prefereerde dit toernooi boven de externe competitiewedstrijd van het derde. Achteraf gezien een goede beslissing.
Het derde team won overtuigend en Nathalie's rating krijgt een goede impuls door de drie overwinningen in groep 7. Uitgeest is behalve voor Fred, ook voor Nathalie een toernooi waar alleen maar overwinningen (6 uit 6) worden gescoord.
Gijsbert de Bock deed voor de 5e keer mee en had in de vorige 4 edities geen partij verloren (11 uit 12). Vol goede moed begon hij dus in groep 6 tegen drie tegenstanders met een veel hoger rating.
Eens moet de eerste keer zijn en vrijdagavond verloor hij door na 12 zetten een stuk weg te geven. Op zaterdag volgde twee knappe overwinningen, waardoor hij alsnog als eerste in zijn poule eindigde.
Tot zover de 4 winnaars. Helaas deden de twee andere Santpoorters het iets minder goed.
Martijn de Roode speelde in groep 3 even zoveel remises, maar had een excuus.
Hij was absoluut niet fit (hoofdpijn en koorts) en het getuigd van grote klasse, dat je dan toch niet op de tweede dag afzegd.
In groep 2, waar Ilias van der Lende was ingedeeld en in groep 1 bleven op zaterdag wel mensen weg, waardoor groep 1 en 2 werden samengevoegd.
Ilias vond het een uitdaging om tegen rating-sterkere spelers te spelen, maar helaas kon hij dat dit weekend niet waarmaken, met een voor hem unieke score van 0 uit 3. Ook grote kampioenen hebben af en toe tegenslagen, maar Ilias komt altijd sterker uit een dipje terug. Dus we zijn gewaarschuwd voor de interne competitie, waar hij revanche zal willen nemen.

Geef een reactie