Schaakclub Santpoort

Bij het plaatsingstoernooi voor de D- junioren in januari wisten vijf Santpoorters beslag te leggen op de acht beschikbare plaatsen voor het Noord-Hollands kampioenschap. Bas, Daan en Sjoerd Haver, Sander Raphaël en Dave Looijer streden daarom nu in een 32 deelnemers tellende groep om de Noord-Hollandse titel en drie NK plaatsen.

In de eerste ronde wisten vier Santpoorters tot winst te komen. Alleen Sjoerd kwam nog net iets tekort in de onderlinge confrontatie tegen broer Bas. Na twee ronden wisten Daan, Sander en Dave nog de volle 100% te scoren. Bas vergaloppeerde zich tegen Jean-Paul Brookes, maar zou zich later buitengewoon herstellen. Sander speelde een zeer goede partij tegen Mia Rosa Hupkens. Hij wist twee pionnen te winnen en even later een toren tegen een loper te winnen om daarna recht op het doel af te gaan. Een onhoudbare mataanval zorgde voor een snel einde van de partij.

De derde ronde weer twee Santpoorters tegen elkaar. Daan wist van Sander te winnen en kwam samen met Dennis Keetman op 3 punten. Dave remiseerde tegen Colin Stolwijk, de kampioen van de E-tjes. Hij stond nu samen met drie anderen op een half puntje van de kop.

Ronde 4 speelde Sander remise en de rest kwam tot winst. Vooral de winstpartij om de koppositie van Daan tegen Dennis Keetman was knap. Daan ging nu alleen aan de leiding.

Ronde 5 bracht Daan tegen Dave. Deze partij werd gewonnen door Dave en zo mocht hij als koploper met 4,5 punten na de eerste dag zijn hoofd op zijn kussen te rusten leggen.

Op de tweede dag moest Dave in ronde 6 aantreden tegen Mia Rosa Hupkens. Zij stond op een half puntje en zij wist door winst de koppositie met 5 punten over te nemen. Bas speelde in deze ronde remise tegen Dennis Keetman en kwam zo met 4,5 punten op gelijke hoogte met Dave Ook Daan nestelde zich op een gedeeld tweede plaats door remise tegen Colin Stolwijk.

In ronde 7 wisten Sjoerd en Sander hun partijen te winnen. Sjoerd kwam hiermee op 4 punten en Sander op 3,5, dus beide op een scoren van 50% of zelfs hoger. Nu was er de onderlinge strijd tussen Dave en Bas. Dave leverde in het eindspel zijn toren in voor een loper en een gevaarlijke pion op de zevende rij, om een
gewonnen eindspel in te gaan van 4 tegen 2 pionnen.

Ronde 8 wist Bas te winnen van Robert Dijkhuizen. Sjoerd en Sander hadden het zwaar tegen Colin Stolwijk en Maaike Keetman. Zij moesten de punten aan de tegenstander laten. Daan speelde een zeer spannende en lange partij tegen koploopster Mia Rosa Hupkens. Hij stond in de verdrukking maar vocht zich hier knap uit. In een gelijkstaand eindspel, met volgens Daan licht positioneel voordeel voor Mia Rosa
besloten ze tot remise. Dave speelde remise tegen Brian Mollenkamp.

De climax kwam in ronde 9. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Mia Rosa op 6,5 punten. Dave stond samen met Halana Vlaming op 6 punten en daarachter 4 deelnemers met 5,5 punten, waaronder de gebroeders Daan en Bas Haver. Vader Ton voorzag het al, broedermoord in de laatste ronde. Wat volgde was een op zich vermakelijk schouwspel. Bas opende met e4 en er gebeurde vervolgens 10 minuten lang niets. De heren gingen zitten rekenen of ze zich met een remise beide zouden kunnen plaatsen voor het NK, ondertussen kijkend naar de vorderingen op de borden van hun concurrenten voor het eremetaal.

Mia Rosa was als eerste klaar. Zij won van Halana Vlaming en werd zeer knap kampioen met 7,5 punten. Dave vocht op bord twee tegen Daan de Vries. Hij verkeek zich op een dubbele loperaanval en werd door zijn tegenstander een lopertje lichter gemaakt. Echter niet zonder het slaan van twee pionnen. Door een promotiepoging zette hij de tegenstander zijn stukken vast op het bord. Er bleef niets over dan wat torengeschuif. Tot twee keer weigerde Dave de tot verlies leidende torenruil. De in tijd achterstaande tegenstander besloot toen remise aan te bieden, en zo kwam Dave met 6,5 punten op een sowieso gedeelde tweede plaats.

Ondertussen waren Daan en Bas er wel achter dat ze er echt voor moesten spelen en dat deden ze dan ook. Bas wist deze keer aan het langste eind te trekken en zo plaatste hij zich als gedeeld tweede ook voor deelname aan het NK. Daan eindigde net buiten de prijzen met 5,5 punten en ook Sjoerd (nog E pupil) liet zich gelden. Hij eindigde met 5 punten, ofwel een score van boven de 50%. Sander had een wat ongelukkige tweede dag (1 uit 4). Met 3,5 punten scoorde hij iets onder de 50%. Toch wist Sander als enige te winnen van de kampioen. Een hele knappe prestatie. Volgend jaar zal Sander als tweedejaars D vast weer meestrijden om de ereplaatsen.

We wensen Bas en Dave veel succes bij het NK te Rijswijk in het Hemelvaartsweekend.

Geef een reactie