Schaakclub Santpoort

Van maandag 30 april tot en met zaterdag 4 mei werd het Nederlands Kampioenschap jeugdschaken gespeeld voor B (gj 1991,1992) en C-spelers (gj 1993,1994). Er werd in negen ronden gestreden om de nationale titel en er waren bovendien twee plaatsbewijzen te verdienen voor de Europese en Wereldkampioenschappen 2007. Het gaat hierbij om lange partijen met 2.15 uur bedenktijd per persoon met een tijdcontrole na 1.45 uur. Deelname aan dit gesloten NK was voorbehouden aan de spelers die bij de top waren geëindigd in één van de provinciale voorrondes.
De speellokatie was de aula van het gloednieuwe gebouw van College Den Hulster in Venlo. De speelzaal was ruim en er was voor de talrijk aanwezige begeleiding, ouders en trainers een aparte analysezaal met een overvloed aan computers beschikbaar. De kantine ontbrak uiteraard ook niet.

De sterke Santpoort jeugd was bij dit evenement met maarliefst vier kinderen vertegenwoordigd. Ilias van der Lende en Miguöel Admiraal (C-jeugd), Nathalie van der Lende (B-meisjes) en Nina Schumacher (C-meisjes) We mogen trots zijn op het feit dat we met vier spelers aan dit toernooi konden deelnemen. Dat was niet bij veel clubs het geval en zegt veel over het niveau en de breedte van onze jeugd.

Hoe sterk dit toernooi bezet was blijkt wel uit het feit dat Ilias, die toch al jaren op landelijk topniveau speelt, op basis van zijn rating slechts als elfde geplaatst was. Miguoël Admiraal had op basis van zijn goede prestaties dit seizoen een vrijplaats gekregen en was als twintigste geplaatst, Nathalie als twaalfde en Nina als achttiende. Vele spelers hadden naast ouders hun eigen (privé)trainers meegenomen en kwamen optimaal voorbereid aan de start. Het zou dus een hele dobber worden voor onze jeugd.

Nina vocht de hele week voor wat ze waard was. Uiteindelijk bleek dit hoge niveau en misschien ook wel de lengte van de partijen haar een beetje op te breken. Ze bleef op één winstpartij steken, hetgeen haar toch nog een negentiende plek opleverde, in lijn met haar plaatsing. Met name het verblijf in Center Parks zorgde voor de nodige ontspanning, waardoor Nina niet alleen op een leerzame, maar ook op een heel leuke week kan terugkijken.

Nathalie had het ook moeilijk in dit zware veld. Haar goed verzorgde spel leverde in veel partijen prima stellingen in het middenspel op. Het uitbuiten hiervan tegen haar gehaaide ervaren tegenstandsters lukte vaak minder goed. Met 3½ punt eindigde ze op een dertiende plek, ook in lijn met haar plaatsing. Op basis van de gespeelde partijen overheerste bij haar toch het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Miguöel speelde een goed toernooi, waarbij prima partijen werden afgewisseld met wat mindere. Dit was voor een deel te wijten aan het niveauverschil van zijn tegenstanders in het verloop van het toernooi. Uiteindelijk behaalde Miguöel een gedeeld tiende plek met een score van 5 punten. Hij werd op weerstandspunten twaalfde in de eindklassering, ruim boven zijn plaatsing. Hiermee maakte hij zijn verkregen vrijplaats meer dan waar. Met een TPR van 1747 kan hij terugkijken op een alleszins geslaagd toernooi.

Ilias begon het toernooi heel sterk, met een score van 3½ uit 4 tegen onder andere drie meervoudig Nederlands kampioenen. Hierdoor nestelde hij zich nadrukkelijk in de top van het klassement en werd de tegenstand zo mogelijk nog zwaarder. Dit wraakte zich in de vijfde en zesde ronde toen hij twee keer het onderspit moest delven. Ilias toonde toen zijn wilskracht, door weer twee prima winstpartijen ging hij op het eerste bord de laatste ronde in. Bij winst behoorde een gedeeld eerste plek en uitzending naar het EK of WK zelfs tot de mogelijkheden. In een poging om de tegenstander met een niet voorbereide opening te lijf te gaan, koos Ilias voor een variant die hijzelf ook nog niet eerder had gespeeld. Gegokt en verloren, want de tegenstander en latere kampioen (rating >2100) kende de opening toch en Ilias kon de juiste zetten niet op het bord krijgen. Niet getreurd want een ongedeeld vijfde plek in het eindklassement met een score van 5½ en een TPR van 1954 mag er ook wezen.

Geef een reactie