Het is weer tijd voor de persoonlijke kampioenschappen voor de verschillende categorieën bij de jeugd. De spits wordt afgebeten door het PK-D. Hoewel er binnen de club en op de Beekvliet verschillende kinderen in de leeftijdscategorie van de D vallen (t/m 12 jaar) bleef het aantal aanmeldingen beperkt. Louis en Wouter durfde het avontuur wel aan en speelden in totaal 9 rondes over zaterdag en zondag verdeeld. Er waren in deze categorie 5 bekers te verdelen, maar er was ‘maar’ voor 3 kinderen een ticket voor het NK te verdienen. Het was van het begin al duidelijk dat Louis ten Hacken z’n zinnen had gezet op een van deze 3 plekken. Er werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem waarbij de eerste 3 rondes op rating en de rest op weerstandspunten werden ingedeeld. De eerste ronde werd dus een makkie maar daarna kwamen de sterkere tegenstanders.

 Ook het Santpoorts onderonsje tussen Louis en Wouter in de 5de ronde, eindigde in het voordeel van Louis. Louis zei over het toernooi: “Het kampioenschap was spannend tot het einde aan toe want een aantal kinderen had al die tijd de kans om als eerste te eindigen. Pas bij de laatste ronde was het duidelijk dat ik genoeg zou hebben aan een remise. Ik probeerde rustige te blijven en me te concentreren en won gelukkig de laatste ronde waardoor ik ongeslagen kampioen werd.” Met 7 overwinningen en 2 remises mocht Louis zich aan het einde van de zondag dus Noord-Hollands kampioen bij de D noemen en mag hij op het NK laten zien waartoe hij nog meer in staat is. Sorry familie ten Hacken, het weekendje weg met Hemelvaart dat gepland stond, wordt dus een lang weekend Rijswijk!!

 

 Hoewel Wouter Betjes met z’n 9 jaar nog in de E-categorie thuis hoort, wilde hij graag meedoen met dit PK-D. Het speeltempo van 30 min p.p.p.p is duidelijk langer dan de 15 of 20 min die de kinderen tijdens de GP toernooien krijgen en Wouter wilde wel graag wat langere partijen spelen. Als 8ste geplaatst van de in totaal 18 kinderen viel hij ook helemaal niet uit de toon. Omdat hij in de bovenste helft van het deelnemers veld zat, startte ook hij met een makkie. Binnen 6 zetten was het mat voor Wouter die met zwart een soort van herdersmat speelde. De snelste winst van het toernooi ;-). Toen kwamen ook voor hem de sterkere tegenstanders en hij hield dapper stand. Hij haalde knap 6 uit 9 en verloor alleen van de top 3. Hoewel hij evenveel bordpunten behaalde als de uiteindelijke nr 4, waar hij ook nog eens van gewonnen had, werd hij op basis van weerstandspunten toch vijfde en wist dus beslag te leggen op een beker. Kan gedaan Wouter!

 Zondag werd op dezelfde locatie (De Binding in Zuid-Scharwoude) de regionale pupillendag voor de F, G en H georganiseerd. Bij de F-categorie speelde Daan Tollenaar en Milon Kok, van De Beekvliet, deed mee in de H-categorie. Vorig jaar deden er maar 7 kinderen mee in de F-categorie en kon er net aan een Round Robin gespeeld worden, maar dit jaar kon er met 13 kinderen weer volgens het Zwitser ingedeeld worden. Daan had een leuke dag. Hij won er 3, verloor er 3 en speelde 1 keer remise. Met 3,5 uit 7 dus een 50% score. Helaas geen beker voor Daan dit jaar, maar wel lekker gespeeld.

 

 Milan Kok speelde bij de H-categorie z’n eerste schaaktoernooi ooit. Wegens te weinig deelnemers werd het G- en H-toernooi gecombineerd. Milon begon met een gratis punt omdat hij de eerste ronde oneven was. Het bleek nog best wel een beetje lastig zo’n schaaktoernooi waarbij je je concentratie vast moet houden en 7 partijtjes achter elkaar moet spelen. Toch ging het hem steeds beter af en speelde hij nog een keer remise halverwege het toernooi. Met 1,5 uit 7 werd hij 3de van de drie deelnemer in de H-categorie wat hem toch mooi een grote beker opleverde. Top gedaan Milon. Doe je ook een keer mee met een GP toernooi?


Op de website van Winterkoning kunt u alle uitslagen nog eens rustig nalezen en vindt u nog veel meer foto’s van dit toernooi, http://winterkoning.chett.org

Geef een antwoord