Schaakclub Santpoort

Zondag 6 juni werd in Soli Muziekcentrum het NHSB kampioenschap voor C- en D-teams gehouden. Santpoort was met twee D-teams en één C team aanwezig.
Op basis van de teamratings werd Santpoort in de favorietenrol gemanoeuvreerd. Het is dan vaak nog een kunst om dat waar te maken.

C-Team
In het C-team zaten achter de borden 1 t/m 4 Bas Haver, Daan Haver, Brian Möllenkamp en Dave Looijer. De twee beste teams in dit veld van vier teams plaatsen zich voor de Meesterklasse, en vooraf werd eigenlijk wel verwacht dat ze zich hiervoor als regerend NHSB kampioen zouden weten te plaatsen. De vraag was of ze de titel konden prolongeren.

 

De vier teams speelden een dubbelrondige competitie. Eerste ronde tegen HWP Zaandijk werd een 4-0 overwinning en ook in ronde twee tegen Krommenie werd geen bordpunt afgestaan. De derde ronde tegen Caïssa/Eenhoorn combinatie. Ook zij hadden beide partijen gewonnen, echter zij hadden reeds een bordpuntje gemorst. Dave, Brian en Daan wisten hun partijen te winnen en alleen Bas moest in deze partij buigen voor Sereyo. Door de 3-1 overwinning lag het C-team op kampioenskoers.

 

De 4e en 5e ronde HWP Zaandijk en Krommenie werden wederom met 4-0 gewonnen, zodat een half bordpuntje in de laatste ronde tegen Caïssa/Eenhoorn combinatie zou volstaan. Nadat Dave, Brian en Daan ook deze partij hadden weten te winnen was Bas weer in een lange partij tegen Sereyo verwikkeld. Deze keer trok hij aan het langste eind, en hij bracht daarmee de uitslag op 4-0. Door in de hele cyclus slecht 1 bordpunt af te staan werd het C-team de terechte kampioen. Gefeliciteerd heren!

 

Team D2
Het tweede D-team met 5 spelers werd gevormd door Justin Meijer, Sjoerd Beukers en de broers Stijn, Joos, en Ties Rutjens. Een jong team met 3 eerstejaars D-spelers, een E- (Joos) en een F- speler (Ties). Met z'n vijfen, dus om de beurt in de wissel. Vooral voor de youngsters een kwestie van ervaring opdoen tegen de meestal oudere tegenstanders.

 

De eerste ronden werd er ruim verloren van onder andere kampioenskandidaten Chesscool 1 en Santpoort 1, waarbij aangetekend dar Sjoerd het tegen Santpoort 1 heel lang vol hield. In de partij tegen Jelle ging het lang gelijk op, maar gaf de ervaring van Jelle de doorslag.

 

In de 4e ronde kwamen de eerste Matchpunten binnen. Tegen de Eenhoorn wisten Justin, Joos, Ties en Stijn allen te winnen, dus 4-0. Met deze overwinning groeide ook het zelfvertrouwen weer. Ronde 5 tegen Wijker Toren, qua rating voor het 2e een zware tegenstander. Dat werd een spannende wedstrijd, waarbij Justin in een lange partij Jesper wist te verschalken. Ook Sjoerd behaalde een zeer knappe overwinning en zo werd het 2-2. Dat is tegen deze tegenstander een prima resultaat.

 

De voorlaatste ronde tegen HWP Zaandijk mocht Stijn even bijkomen om zich op te laden voor de laatste ronde. Justin, Joos en Sjoerd brachten deze vis op het droge, weer twee Matchpunten erbij. In de laatste ronde tegen Caïssa wonnen Justin en Stijn hun partijen en met deze 2-2 werd een keurige 6e plaats bereikt in een veld van 10 teams. Een prima resultaat.

 

Team D1
In het eerste team zaten achter de borden 1 t/m 4 Maurits van Rees, Sjoerd Haver, Cheryl Looijer en Jelle van den Broek.
De eerste wedstrijd tegen Saende 2 werd met 4-0 gewonnen. Daarna tegen Santpoort 2 waar Jelle tegen Sjoerd Beukers een spannende partij speelde. Die wist hij uiteindelijk te winnen en dat betekende wederom 4-0 winst. Ronde 3 deden we hetzelfde tegen Caïssa, waardoor in ronde 4 de eerste concurrent voor de titel tegenover het bord kwam te zitten, Saende 1.

 

Vanaf stap 4 spelen de kinderen bij ons al wat langere partijen en zij nemen wat meer de tijd om de zetten van hun tegenstander te doorgronden. Jelle lest in stap 3 en speelt soms nog wat te gehaast. Toch kweet hij zich in deze partij goed van zijn taak en deed het rustiger aan. Een prima partij van Jelle die heel listig de Dame van zijn tegenstander wist in te sluiten. Ook Sjoerd en Cheryl speelden foutloos en wonnen hun partijen. Als laatste was Maurits nog bezig tegen Raymond Mastenbroek. Hij stond verloren, maar wist door positioneel goed verdedigen zijn 2 pionnen achterstand weg te werken met een remise als resultaat, 3,5 – 0,5.

 

Ronde 5 tegen de andere titelgegadigde, Chesscool 1. Helaas stonden binnen 5 minuten al met 1-0 achter. Sjoerd maakte in een gedegen pot gelijk, Cheryl zette ons op voorsprong en Maurits won ook, dus uiteindelijk toch nog een prima 3-1 overwinning waarmee de titel nagenoeg binnen was. Voorlaatste ronde tegen de Eenhoorn werd het kampioenschap een feit door 3-1 winst.

 

In de laatste ronde tegen de Wijker Toren werd dan toch nog onnodig een matchpunt afgestaan, 2-2. Onderschatting en veel te snel spelen lagen daar ten grondslag aan.
Een compliment voor de spelers van de Wijker Toren die in deze wedstrijd hun partijen wisten te winnen is op zijn plaats.
Voor onze spelers geldt echter dat je dat als team, met een gemiddelde teamrating die meer dan 400 punten hoger is als die van de tegenstander, niet mag laten gebeuren. Op het NK D-teams kan je dat duur komen te staan. Enfin, een leermoment dat je beter nu kan hebben dan op het NK. Al met al een prima toernooi en alle spelers proficiat met het kampioenschap!!

 

Na de E-teams (1e en 2e) werd vandaag het succes compleet door het teamkampioenschap in de D- en de C- categorie. We wensen jullie later in het jaar veel succes in de Meesterklasse.

 

Volledige eindstanden

C-team

D-teams 

Geef een reactie