Schaakclub Santpoort

Zaterdag 10 mei werd in Naaldwijk gestreden om het Nederlands kampioenschap voor E-teams. Wij waren als tweede geëindigd bij de Noord-Hollandse kampioenschappen en we hoopten in dit veld met 38 teams in de top tien te eindigen.
De organisatie maakte van ieder team een foto, welke na afloop aan de deelnemers werden uitgereikt. Een leuk idee. Ons team bestond op bordvolgorde uit Sjoerd Haver, Patrick Raphaël, Cheryl Looijer en Deon Lee.

Start van het toernooi
De eerste wedstrijd moesten we net als bij het NHSB kampioenschap tegen Chesscool en ook nu werd het een 3-1 overwinning. Tweede ronde tegen VAS 1 uit Amsterdam een 2-2 gelijkspel. Op alle borden was er 1 speler die duidelijk de overhand had, dus de uitslag stond al vrij vlot vast.
Geen ramp, want zo ontliepen we nog de absolute kanshebbers op de eindzege. Er waren immers ploegen genoeg die wel beide wedstrijden hadden gewonnen. Derde ronde tegen Waagtoren uit Alkmaar werd ook een 2-2. Dat mag wel een kleine teleurstelling genoemd worden, want hier hadden we eerder dit jaar nog met 3-1 van gewonnen. Patrick won, Deon verloor, en Sjoerd en Cheryl remiseerden tegen voor hen minder sterke tegenstanders.
Een plek hoog in de middenmoot was ons deel. Eerst maar even de lekkere lunchpakketten verorberen en ons concentreren op de volgende partij.

Ronde vier en vijf
Na de pauze kwamen we sterk uit de startblokken. Tegen Eindhoven werd een klinkende 4-0 overwinning geboekt. Zouden we dan eindelijk op stoom raken? Nee, ronde vijf werd tegen Moira Domtoren door menigeen weer absurd snel gespeeld. En toen de stofwolken waren opgetrokken stond er bij drie van de vier partijen een voor Santpoort zwakke stelling op het bord. Helaas werden die stellingen door de tegenstander tot een goed einde gebracht en moesten we een 3-1 nederlaag incasseren. We werden weer teruggeworpen naar een middenmoot klassering.

Schaken is toch een denksport
Hoe krijg je dat snelle zetten eruit? Kijk nou eerst even naar wat de tegenstander bedoelt met zijn zet. Heeft die daar een plan mee?, aldus Ton Haver tegen onze teamleden. Maar dat heeft onze teamleider, Cheryl’s vader vandaag ook al twee keer gezegd antwoordde Patrick. Nou, dan zal er vast wel een kern van waarheid inzitten, of niet soms.
Ikzelf besloot de strippenkaarten maar even ter sprake te brengen. Het is namelijk samen uit, samen thuis, De gedachte erachter is niet samen reizen, maar gelijk aankomen. Wie er dus heel snel zet en dus snel klaar is kan vast met de bus vooruit, zodat de rest met de auto ongeveer net zo laat in Velserbroek aankomt. Welke woorden er nou indruk gemaakt hebben weten we niet, maar in de laatste twee ronden werd er zeker door iedereen goed nagedacht.

Eindsprint
Ronde zes tegen Sneek wisten Deon en Cheryl hun partijen te winnen. Sjoerd remiseerde in een alles afruilen partij tegen een speelster met een hogere rating, en ook Patrick wist een remise te behalen. We stegen nu naar een gedeeld 5e tot 9e plaats. In de laatste ronde moesten we zien te winnen van Leiderdorp, voorwaar geen gemakkelijke opgave met op alle borden een hogere tot flink hogere rating tegenover ons.
Sjoerd ging gelijk op tegen Rowan van Dijk, Patrick kreeg een betere stelling tegen Sasha Shikman op het bord en Cheryl ging gelijk op tegen Asa van Lit. Deon was als eerste klaar en scoorde tegen Rolf Corstjens zijn vijfde volle punt van de dag, 1-0. Patrick wist zijn partij te winnen en zo stond het dus al 2-0. Sjoerd bood remise aan maar dat werd geweigerd. Toen Cheryl met een knappe zet de koning wegdreef en Asa twee zetten later opgaf, bood Sjoerd’s tegenstander hem nu remise aan. Nu wilde Sjoerd liever doorspelen en hij wist ook zeer knap een vol punt binnen te halen. Deze 4-0 zou wel eens een plaats in de prijzen kunnen betekenen. En ja hoor. Met 10 matchpunten gedeeld 4e tot 6e. Echter met een vol bordpunt verschil mochten wij de vierde prijs mee naar huis nemen.
Alle teamleden scoorden meer dan 50% en ook behaalde iedereen een hogere TPR dan zijn of haar rating. Alleen bij de kampioen (de Toren uit Arnhem) behaalden ook alle teamleden een plus 50% score. Jongens, proficiat.

Geef een reactie