Schaakclub Santpoort

Zaterdag 16 mei mocht ons E-team naar het Nederlands Kampioenschap deelnemen. Dat werd gehouden in het stadion van FC Groningen. Op naar de Euroborg, ofwel “de groene hel van het noorden”.  Vooraf werden alle teams op de foto gezet en dat zijn hele aparte foto’s geworden. De fotograaf, leraar van beroep, vindt dat je kinderen niet moet laten poseren en had reeds op het knopje gedrukt voordat men goed en wel klaarstond.

Ons team op bordvolgorde: Cheryl Looijer, Jonathan Koutstaal, Jelle van den Broek, Thomas Eisses en Nicki van der Donk. Zij gingen de strijd aan in een veld met veertig deelnemende teams. Omdat we op basis van rating niet mochten verwachten hoge ogen te gaan gooien heb ik besloten om iedereen te laten wisselen. Onze doelstelling was om in de middenmoot te eindigen.

Start van het toernooi.
De eerste wedstrijd moesten we tegen Schaakmaat uit Apeldoorn. Deze wedstrijd ging helaas met 2,5 – 1,5 verloren. Jonathan speelde een prima partij en wist het enige volle punt te scoren. Cheryl remiseerde na een Dame te hebben achtergestaan. Helaas konden Jelle en Nicki geen score op het bord brengen.
Tweede ronde tegen Messemaker uit Gouda. Wederom een 2,5 – 1,5 nederlaag. Ook nu was het Jonathan die een vol punt scoorde. Hij gebruikte zijn tijd goed en dat resulteerde in punten. Jelle en Cheryl moesten het hoofd buigen en Thomas leek te gaan winnen, maar gaf van de zenuwen zijn toren weg, zodat er alleen nog maar 2 koningen op het bord stonden.

Moest de doelstelling worden bijgesteld, of gingen we toch nog wel wat punten pakken? Deze vraag werd gelukkig in de derde ronde weer naar de achtergrond verwezen, door een strakke 4-0 overwinning op DSG Pallas uit Deventer. Cheryl, Jonathan, Thomas en Nicki wisten allemaal een punt te scoren.
De vierde ronde tegen Sliedrecht. Cheryl in de wissel en Jonathan schoof door naar bord 1. Met zijn drie punten was hij lekker op dreef, maar helaas moest hij nu het punt aan de tegenstander laten. Ook Thomas en Nicki konden nu geen potten breken. Jelle pakte zijn eerste punt en redde zo de eer, 1 – 3.
Ronde vijf tegen SC Haren met deze keer Jonathan in de wissel. De punten werden eerlijk verdeeld, 2-2. Om nog in de middenmoot te eindigen moest er in ronde 6 wel gewonnen worden. Na de 5e ronde stonden we op plaats 31.

De laatste ronden.
Ronde 6 tegen Chesscool 2 werd er ook gewonnen. Bij 3-0 door Cheryl, Jonathan en Jelle waren Nicki en haar tegenstander als enige nog bezig met hun partij. Ze stond voor, maar hoe dit tot een goed einde te brengen kostte veel tijd. Behoedzaam wist ze al het gevaar van de tegenstander uit te schakelen en zo de 4-0 op het bord te brengen.
Laatste ronde tegen Opsterland. Jonathan verloor helaas. Jelle wist met een mooie mataanval zijn torenverlies goed te maken. Cheryl bracht ons op 2-1 voor. Nu was het Thomas die streed voor wat hij waard was. Een lichte achterstand en allebei een pion die promoveerde tot Dame.
Het werd een zenuwslopende partij, waarbij de tegenstander aan het langste eind trok, 2-2.

Met dit resultaat eindigden wij op plek 23. Met dank aan de teamleider van ZSC Saende kreeg ik te zien dat wij de 34e gemiddelde teamrating hadden. Dan hebben we het dus prima gedaan.
Uitslagen en foto’s staan op: http://www.nosbo.schaakbond.nl/jeugd/nketeams/index.html.
Al met al was het voor onze teamleden een prachtige ervaring om aan een NK mee te mogen doen. We hopen ons volgend jaar weer te plaatsen. Dank ook aan de ouders voor alle support.

Robin Looijer

Geef een reactie