Schaakclub Santpoort

Met 18 deelnemende teams was het Noord-Hollands kampioenschap iets minder bezet dan vorig jaar. En door de goede prestaties van de Noord-Hollandse teams bij het NK van 2007 zijn er dit jaar 6 plaatsbewijzen te verdienen voor deelname aan het NK van 2008.

De 18 teams waren afkomstig van 14 schaakclubs, 4 clubs hadden een tweede team afgevaardigd. Deze 4 teams speelden in dezelfde competitie mee, maar streden ook om de beker voor het beste ‘reserve’-team.

Het eerste team

In het eerste team zaten achter de borden 1 t/m 4 Sjoerd Haver, Patrick Raphaël, Cheryl Looijer en Deon Lee. Met zoveel toernooi ervaring achter de borden hoorde Santpoort 1 bij de kanshebbers voor de eindzege. De favoriet was echter Heerhugowaard/Waagtoren combinatie
met op de borden 1 en 2 spelers die zich vorige week bij het individuele NK hebben geplaatst voor deelname aan het EK.

De eerste wedstrijd tegen Chesscool 1 werd met 3-1 gewonnen. Hierna werd er tegen Caissa 1 uit Hoorn ondanks een hoger rating gemiddelde niet gewonnen. Helaas moesten we op de eerste borden de punten aan Caissa laten, zodat het 2-2 werd. Daarmee ontliepen we Heerhugowaard nog even, zodat we nog even konden warmdraaien.
Derde ronde werd ook een spannende ronde. Tegen Oppositie stonden we met 2-1 voor en moest Sjoerd in een spannende partij tegen Timardi Verhoeff de winst veilig stellen. Hij had in tijd een voorsprong, doch zijn tegenstandster stond actiever, Sjoerd bood twee keer remise aan, maar daar ging ze niet op in. Zij drukte Sjoerd in de verdediging, hetgeen hem ook tot nadenken dwong. De tijdvoorsprong liep terug, maar toch ging de tegenstandster als eerste door de vlag. Het duurde alleen nog wel tien zetten voordat Sjoerd dat doorhad. Met zelf nog amper een minuut op de klok keek hij er eens naar om te zien dat hij gewonnen had, 3-1.

Ronde vier tegen de Eenhoorn een 4-0 overwinning, waardoor we in ronde vijf tegen Heerhugowaard/Waagtoren combinatie mochten aantreden. Op alle borden een zware strijd. Cheryl was als eerste klaar en wist zeer knap van Frank Dekker te winnen. Sjoerd kon het niet bolwerken tegen Colin Stolwijk, 1-1. Op bord twee stond Patrick in een gelijke stelling tegen Maaike Keetman, toen zij aan haar coach vroeg of ze remise aan mocht bieden. Die raadde haar dat af omdat hij niet gerust was op de uitslag op bord 4. En dat kon ook nog alle kanten op. Deon had daar een gelijke stelling en pende een pion naast de koning. Hij vergat ‘m echter op te halen en kroop terug in de verdediging. In deze spannende partij trok Heerhugowaard aan het langste eind, 2-1. Alle andere partijen wist Deon echter te winnen. Hij behaalde net als Cheryl een score van 6 uit 7. Ondertussen stond Patrick tegen Maaike materiaal voor, echter een matdreiging dwong hem materiaal af te geven. Maaike was er met nog anderhalve minuut tijd niet gerust op dit te kunnen winnen en ze besloten tot remise. 2,5 – 1,5 verloren, maar een prachtige wedstrijd vol spanning.

Ronde 6 en 7 werden weer gewonnen. Met 3-1 van de Waagtoren 1 en met 4-0 van Het Witte Paard uit Haarlem. Zo eindigden wij met 11 matchpunten als ongedeeld tweede achter winnaar Heerhugowaard/Waagtoren combinatie. En we hebben ons met dit resultaat uiteraard geplaatst voor deelname aan het NK op 10 mei te Naaldwijk.
We wensen Sjoerd, Patrick, Cheryl en Deon daar veel succes.

Het tweede team

Dit team bestond uit 5 spelers die les hebben in stap 2 en 1: Jonathan Koutstaal, Justin Meijer, Romme Knol, Jelle van de Broek en Marco Schutter. Elke ronde was één van hen wissel.
Het hoofddoel voor dit team was gewoon het spelen van een leuk toernooi, waarbij er stiekem ook gekeken werd naar die beker voor het beste 2e team.
De eerste ronden moesten de jongens nog inkomen. Tegen HWP Haarlem en Krommenie werd tweemaal met 3-1 verloren, waarbij Jelle en Marco voor de winstpartijen zorgen.

De derde ronde trof het team Aalsmeer. Justin en Jelle wisten al snel te winnen, waarbij Jelle het mat uit de eerste partij kopieerde. Jonathan verloor helaas en toen was het aan Marco om de eerste volle teamwinst binnen te halen.
In deze partij gebeurde van alles. Eerst zette Marco de tegenstander mat, althans, dat dacht hij en even ook de tegenstander. Helaas vergat één van onze spelers even dat hij zich niet met de partij mocht bemoeien en vertelde de tegenstander dat hij de Dame van Marco gewoon kon slaan. Marco stond toen helemaal verloren, de overige stukken werden geruild en de eerste pion van Aalsmeer bereikte de achterste rij. Tot driemaal toe vroeg Marco welk stuk hij daar moest plaatsen, maar nee, die pion moest gewoon blijven staan. Even later wist ook een tweede pion de achterste rij te bereiken, ook hier werd geweigerd er een ander stuk voor neer te zetten. Vervolgens werden alle stukken en pionnen van Marco geslagen en de koning over het bord gejaagd. Een van de pionnen op die achterste rij werd nog meegepikt, maar uiteindelijk eindigde de koning op h8. Df7 pat (met een pion op d8!) besloot de partij.
De eerste 2 matchpunten waren binnen.

De vierde ronde werd met het kleinst mogelijke verschil verloren. Jonathan scoorde zijn eerste punt en Jelle wist een eindspel van paard + 2 pionnen tegen loper + 2 pionnen remise te houden.

In de vijfde ronde trof het team dan eindelijk een tweede team. Van de reserves van Caissa werd overtuigend gewonnen. Justin, Jelle en Romme wisten te winnen, Marco speelde een keurige remise.

In de zesde ronde werd de spanning merkbaar. De tussenstand toonde dat ze van alle tweede teams er het beste voor stonden. Helaas wist alleen Romme tegen Schaakmat te winnen zodat het halfje voor Justin niet meer genoeg was voor een matchpunt.

In de laatste ronde ging het voor de beker tussen Chesscool 2 en Santpoort 2. Helaas had de computer deze teams niet tegen elkaar ingedeeld, en konden de teams niet onderling de strijd uitvechten. Tegen ZSC Saende streden de jongen voor wat ze waard waren. Justin en Romme (die zijn toernooi sterk eindigde met 3 uit 3) wisten te winnen en het belangrijke matchpunt binnen te halen. Chesscool 2 bleek verloren te hebben, en met 3 bordpunten verschil was Santpoort 2 het beste 2e team geworden.

Geef een reactie