Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 20 oktober werd in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven het Open Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor jeugdspelers gehouden. In 12 leeftijdcategorieën werd in negen ronden gestreden om de titel “jeugdkampioen van Nederland” en “meisjeskampioen van Nederland”. Meer dan 400 kinderen uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland namen deel aan dit NK, wat daarmee één van de grootste schaaktoernooien in Nederland is. Vanwege het tempo van 20 minuten per speler per partij en het grote aantal ronden staat dit toernooi ook bekend als één van de zwaarste toernooien. Aan de andere kant staat dit toernooi ook bekend om de perfecte organisatie en prima sfeer.
 
De sterke jeugd van schaakclub Santpoort uit Velserbroek was met maarliefst 9 kinderen vertegenwoordigd in 5 verschillende leeftijdcategorieën: Nathalie van der Lende in de groep uit 1992, Ilias van der Lende, Miguoël Admiraal en Wim Laurens Gravemaker in de groep uit 1994, Robin Anne Gravemaker in de groep uit 1995, Dave Looijer en Sander Raphaël in de groep uit 1997, Patrick Raphaël in de groep uit 1998 en Cheryl Looijer in de groep uit 1999.

Voor een aantal van hen was de voornaamste doelstelling om te genieten van deze happening en een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Voor de meer ervaren spelers lag de doelstelling hoger: met name Ilias, zijn zus Nathalie, Miguoël, Dave en zijn zus Cheryl behoorden tot de kanshebbers op een hoge klassering.

Het beloofde een spannende lange dag te worden en dat werd het ook. Spelers moesten diep gaan en dat werd er gedurende de dag alleen maar erger op. In moordend tempo volgden de partijen elkaar op en druppelden de resultaten binnen. Tijd om een fatsoenlijke luch te nuttigen was er niet. In vele categorieën werd het pleit pas in de laatste ronden beslecht. Er was voor onze club een fantastisch resultaat geboekt.

Nathalie werd met een geweldige 13-e plek in het gemengde klassement gedeeld eerste in de meisjesrangschikking, maar kon haar kampioenschap van vorig jaar helaas net niet prolongeren omdat ze iets minder weerstandpunten had dan haar tegenstandster.
Ilias speelde een gedegen toernooi, maar toernooiwinst zat er dit keer niet in. Hij eindigde als ongedeeld 3-e. Hij mocht op basis daarvan wel een mooie beker in ontvangst nemen.
Miguoël eindigde als 7-de. Hij had erg sterk gespeeld en zijn klassering had nog hoger kunnen zijn als er door de ongelukkige indeling tegen Ilias in de laatste ronde geen broedermoord had plaatsgevonden.
Wim Laurens speelde een relatief onopvallend toernooi, maar wist toch ongemerkt in de stand omhoog te klimmen. Zijn 11-de plek in de eindklassering was dan ook zeer verdiend.
Robin Anne speelde de hele dag met veel overtuiging en plezier. Ondanks het hoge niveau van de tegenstand bleef ze in een aantal partijen toch keurig overeind en toonde ze wilskracht. Ze eindigde wel achter in het veld op een 38-e plek, in lijn met haar plaatsing.
Dave begon wat aarzelend, maar knokte zich geweldig terug in het toernooi door een serie van 5 overwinningen op rij. Zijn uiteindelijke 9-de plek is een prestatie van formaat en belooft nog veel voor de toekomst.
Sander kende een soortgelijke toernooiontwikkeling. Ook hij groeide gaandeweg in het toernooi en wist tenslotte een 17-de plek te bemachtigen in het sterke veld van 48 deelnemers in deze categorie.
Patrick speelde een uitstekend toernooi. Zijn prima 14-e plek had zelfs nog hoger kunnen zijn als hij zijn goede spel in de laatste paar ronden had weten vast te houden.
Cheryl ontpopte zich in de jongste leeftijdsgroep van dit toernooi als een echte toernooitijger. Haar geweldige start wist ze uit te bouwen tot een geweldig toernooi. Haar 6-de plek in het gemengde klassement bleek echter helaas net niet voldoende te zijn om in de prijzen te vallen. Net als bij Nathalie eindigde er een tegenstandster met iets meer weerstandpunten, die haar daardoor voor bleef.

Al met al een enerverend toernooi, waarin op hoog niveau werd geschaakt en alle Santpoortspelers zich van hun beste kant hebben laten zien. Bovendien was het voor iedereen een ontzettend leuke ervaring. Een aantal Santpoorters gingen na afloop bij restaurant “de Lucht” nog gezellig natafelen.

Geef een reactie