Schaakclub Santpoort

Met 4 gelijke spelen heeft het 5e team gisteren een punt behaald.  Het punt is met enig fortuin verkregen. 
 
Ton Haver speelde dit seizoen zijn eerste wedstrijd. Hij had tijdens TATA-chess wat wedstrijden verloren en wilde graag winnen. De partij liep echter anders. Hij raakte een pion achter en stond onder druk. Leo had op dat moment een slechte stelling,  Robin had 2 pionnen  voorsprong en Douwe had een gelijke stelling. Remise aanbieden moest dus kunnen. Toen er 3x dezelfde stand op het bord verscheen ( zetherhaling) kon Ton remise claimen. Meer zat er niet in wellicht wel minder. De eerste remise was een feit.
 
De tegenstander van Robin wist ondanks de achterstand van 2 pionnen wel goed tegenstand te bieden. Robin wist  zijn voorsprong niet om te zetten in een winst. De stelling op het bord werd een remisestelling waartoe zij ook besloten.
 
Uitgaande van een verlies van Leo moest Douwe winnen.  Hij heeft het  geprobeerd. De partij ging echtr de gehele tijd gelijk op. In een stelling met een paard voor Douwe en een loper voor zijn tegenstander en een gelijk aantal pionnen was remise de enig logische uitslag. 
 
Ik belandde met zwart in een Morragambiet (e4-e5, d4-d4x,c3 met een pionoffer van wit). Volgens Wikipedia is dit gambiet  niet populair bij topschakers, omdat wit bij een nauwkeurige verdediging van zwart onvoldoende compensatie heeft voor de geofferde pion. Ik ben geen topschaker èn heb de nauwkeurige verdediging niet gevonden. Bij de 13e zet taxeerde Fritz de stelling op+9! (voor wit dus). Gelukkig zag mijn tegenstander de winnende combinatie (ook) niet. In een uiteindelijk gelijke stelling werd ook mijn partij remise. Daarmee mag ik zeer tevreden zijn.
Voor deze wedstrijd mogen (moeten) we met gelijkspel tevreden zijn. De tweede in het klassement heeft ook gelijk gespeeld. We blijven eerste. Nog 3 wedstrijden te gaan……we hebben het in eigen hand. 

Geef een reactie