Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag (12 november) vertrokken 9 Santpoorters (Mick was helaas vrijdagnacht ziek geworden) vanuit alle hoeken richting Tilburg. Menno vertrok zelf vanuit Utrecht, Dave en Daan vanuit Amsterdam, Rob, Hans en Bas vanuit Haarlem en Martijn, WL en Nathalie vanuit Santpoort. Het doel was om onze schaakkunsten te vertonen op het Tilburgse kroeglopertoernooi. Omdat kroeglopertoernooien soms best heftig zijn had Martijn alvast een prachtig hotel geboekt aan de rand van Tilburg.

Zoals altijd arriveerden wij keurig op tijd bij café Jacks, de startlocatie van het toernooi. Inmiddels hadden wij al lopend ons oneven probleem opgelost. Menno zou het duo Martijn & Rob vergezellen als 3e speler. De overige duo’s waren Hans & Dave, WL & Nathalie en (onze hoop om de pot te spekken voor de avond na het toernooi) Bas & Daan. Na de nodige ochtendkoffie en een toespraak van de toernooidirecteur werden de 54 duo’s op stap gestuurd naar 1 van de 13 locaties in de stad (deze varieerden van een kledingzaak of een kaaswinkel tot echte kroegen).

Al snel werd duidelijk dat de duo’s Hans & Dave en WL & Nathalie het die dag meer van de gezelligheid moesten hebben. Schakend was het helaas niet zoveel (bij ondergetekende was het na ronde 2 wel klaar met goed schaken). Bas & Daan gingen van start zoals verwacht mag worden van 2 kanonnen. Maar onderweg kwam er toch wel een beetje de klad in. Of dat kwam door de tegenstand, het bier, het gebrek aan lunch of hoe het gesternte aan de hemel stond laten we maar in het midden.

De echte stunters van de die dag waren onze penningmeester, Menno de machine en Rob Rybka. Mede door een Zwitsers gambiet (een tactische 1-1 in ronde 1) bleven zij scoren en troffen in ronde 6 GM Roeland Pruijssers & Kedem Gutkind (2130). De neutrale toeschouwer had rekening gehouden met een 0-2. Maar dat lieten onze helden natuurlijk niet zomaar gebeuren. Rob Rybka kwam met wind mee uit de opening (www.schaakopeningessenties.nl) en schoof de grootmeester koel en berekenend van het bord af! (ondergetekende had toen nog de helderheid van geest om even een actiefoto te maken van deze ronde). Helaas redde onze penningmeester het niet waardoor zij op 9 punten kwamen.

Onze voorzitter staat hier nog gelijk, onze penningmeester iets minder.

De loting voor de laatste ronde zat helaas niet mee (understatement als je 2600+ en 2500+ treft) en er werd 0-2 verloren. Hierdoor eindigden zij met 9 uit 14 op een keurige 8e plaats en wonnen hiermee een ratingprijs. Bas & Daan eindigden op een 15e plaats met 8,5 punt. Van de andere 2 duo’s kan in ieder geval melden dat ze een erg leuke dag hebben gehad 🙂

Na de prijsuitreiking, enkele biertjes en een draai aan het rad werd koers gezet naar de plaatselijke La Cubanita. Hier werd nog lekker getafeld en de nodige kannen Sangria kwamen op tafel (geen idee hoe dat kwam hè Rob). Een deel besloot daarna het hotel op te zoeken en een deel ging nog even lekker door (ik geloof dat de bedtijden varieerden van 11.30 uur tot 04:30 uur). De volgende ochtend werd er nog even goed ontbeten in het hotel voordat we huiswaarts gingen.

Martijn en Menno waren er op dat moment nog wel bij maar zijn op de foto verdwenen achter brede clubgenoten.

Al met al was het weer een geslaagde dagje weg met de schaakclub. Nu corona weer voorbij is hopen we er weer een jaarlijkse traditie van te maken. Hopelijk kunnen we volgende editie met nog meer Santpoorters gezellig op stap gaan!

Hans

Geef een reactie