Schaakclub Santpoort

Schaakclub Santpoort speelde afgelopen dinsdag in het Polderhuis de halve finale tegen het Spaarne uit Haarlem, een sterke tegenstander met een gemiddelde rating van iets boven de 2000. Santpoort stelde daar een gemiddelde van ruim 2150 tegenover en was daarmee op papier favoriet.

Piet Peelen speelde aan bord 1. Piet die tijdens de competitie- en bekerpartijen nog geen enkel punt had weggegeven blunderde nu helaas een dame tegen een toren weg. Zo’n fout is op dit niveau gelijk dodelijk 0-1. Gelukkig stond Peter de Roode de hele partij beter en hij veegde uiteindelijk op indrukwekkende wijze Aad de Bruin van het bord 1-1.

 

Xander Schouwerwou had de hele wedstrijd het initiatief en liet zijn tegenstander letterlijk steunen en kreunen. Xander combineerde net als Peter zijn tegenstander van het bord 2-1. Doordat het eerste bord had verloren moest Ilias van de Lende minimaal remise spelen op bord 2, anders lagen we er alsnog uit. Ilias wist op de damevleugel een mooie vrijpion te creëren die niet meer was te stoppen 3-1. Een mooie prestatie waarbij bleek dat de kracht van Santpoort is dat alle borden kunnen scoren.  We mogen het in de finale opnemen tegen de winnaar van de andere halve finale tussen KTV uit Enkhuizen en de Eenhoorn uit Hoorn.

Mochten we de finale winnen dan schrijft Santpoort geschiedenis. Een kleine 20 jaar geleden hadden we ook de finale(dag) gehaald. Toen bestond het team van Santpoort uit Twan de Zeeuw, Ouker de Jong, Rob Buschman en Ronald Hoekstra ook geen kleine jongens! Helaas wisten we toen niet te winnen.

Langzaam dwalen mijn gedachten nog af naar de eerste ronde waarin we tegen Excelsior speelden. Door zes afschrijvingen traden we aan in de volgende opstelling Xander Schouwerwou, Stefan Fokkink, Wim Gravemaker en Henk Swier. Xander verloor aan bord 1, maar een spectaculaire ontknoping volgde. Wim speelde remise en Stefan en Henk wonnen beiden hun partij!!  Een belangrijke eerste overwinning die de basis vormde voor de nu behaalde finaleplaats. De finale zal waarschijnlijk gespeeld worden op donderdagavond  25 juni bij het Spaarne in Schalkwijk. Wij wensen het team heel veel succes!
Gerard Swier

Geef een reactie