Schaakclub Santpoort

Op zondag 20 november werd in Krommenie het meisjes schaakkampioenschap van de NHSB gehouden. Niet alleen werd er gestreden om de titel meisjeskampioene van Noord-Holland, er waren ook plaatsbewijzen te verdienen voor de Nederlandse kampioenschappen, te houden in 2006. In de categorieën C (geboortejaar 1992, 1993) en D (geboortejaar 1994, 1995) deden 2 meisjes van schaakclub Santpoort een gooi naar een hoge klassering: Nathalie van der Lende bij de C categorie en Nina Schumacher bij de D categorie. Beide zeer talentvolle schaaksters behoorden tot de uitgesproken favorieten voor de titel, vanwege vele eerder behaalde titels en uitstekende toernooiprestaties.

Nina moest 7 partijen spelen met 20 minuten bedenktijd per speelster. Na een voortvarende start met twee overwinningen leidde een moment concentratieverlies tot een onverwachte nederlaag in de derde ronde. Verbeten vocht ze zich met twee fraaie overwinningen terug naar een toppositie. Met een tussenscore van 4 uit 5 moest Nina in de 6-de ronde tegen de hoogst geklasseerde speelster, die nog geen punten had laten liggen. Helaas voor Nina liep deze spannende partij niet volgens plan en met dit verlies was het kampioenschap niet meer haalbaar. Met ijzeren wil en goed spel wist Nina de laatste partij echter weer te winnen en wat bleek? Ze had met haar 5 uit 7 score toch een uitstekende 3-de plaats verdiend, wat nog recht geeft op deelname aan het NK. De plaatsingsmissie was dus geslaagd!

Nathalie moest 5 partijen spelen met 30 minuten bedenktijd per speelster. Een blik op het deelnemersveld leidde tot de conclusie dat de strijd aan de top waarschijnlijk tussen 3 meisjes zou gaan. Dit beloofde heel spannend te worden, temeer omdat er in deze categorie slechts 1 plaatsingsbewijs te vergeven was en daardoor alleen de kampioene naar het NK mag. Na een goede overwinning van Nathalie in de eerste ronde moest in de tweede ronde gespeeld worden tegen één van de twee andere favorieten. Na een bloedstollende strijd kon Nathalie, met nog minder dan 1 minuut op de klok, met goed eindspel de strijd in haar voordeel beslechten. Op stoom gekomen werd de volgende tegenstandster een gemakkelijke prooi voor Nathalie. Ze kon zich opmaken voor de vierde ronde, waarin ze met zwart tegen de derde favoriet moest spelen. Vanuit een gelijkwaardige stelling in het middenspel verraste Nathalie haar tegenstandster met een grootscheepse aanval die ondanks stug verdedigen niet te stuiten was. Een mooie en goede overwinning voor de speelster van sc Santpoort dus. Vanuit een ideale uitgangspositie met een 100% score gaf Nathalie de laatste tegenstandster geen enkele kans meer. Zij werd daarmee met 5 uit 5 de overduidelijke Noord Hollands meisjeskampioene.

Door deze prima prestaties mogen zowel Nina als Nathalie zich weer gaan opmaken voor de Nederlandse kampioenschappen volgend jaar. De regionale en nationale successen van de brede groep sterke jeugdspelers bij schaakclub Santpoort blijven aanhouden, mede dankzij de uitstekende jeugdopleiding die de club te bieden heeft. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Gravemaker, tel: 023-5490414.

Geef een reactie