Schaakclub Santpoort

't kan heel leuk zijn om in het buitenland, tijdens de vakantieperiode, een schaaktoernooi te spelen. Regelmatig lees je verhalen van spelers die in Frankrijk, Engeland, Duitsland of zelfs Hongarije een toernooi spelen. Zelden lees je dat een speler in de VS speelt. 't is wat ver weg niet waar, maar als je daar toch op vakantie bent kun je natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om mee te spelen.

In de VS verloopt een toernooi iets anders dan bij ons. Je moet bijvoorbeeld voor je eigen materiaal zorgen! Hieronder een verslag van Epco van der Lende over de belevenissen van Ilias die een heel goed weekend toernooi speelde in Amerika.

 

Schaken in de VS

 

Schaakbloed kruipt waar het niet gaan kan. Hoewel het niet echt voor de hand ligt – je bent op vakantie in Florida, 34 graden in de schaduw, op iedere vierkante kilometer een wereldattractie – maar wat doet een echte schaker? Hij kiest ervoor om een weekendtoernooi te spelen, 5 partijen van maximaal 6 uur in een hotelzaal met half kapotte airco. Terwijl zijn zus ervoor koos om ‘gewoon' te genieten van het goede vakantieleven, was de schaakuitdaging voor Ilias onweerstaanbaar.

 

31 juli – 2 augustus vond in Orlando het Southern Open Chess tournament plaats, op een kleine 30 km afstand van onze stek. Even lid worden van de Amerikaanse schaakbond, $120 inschrijfgeld betalen en de strijd aanbinden in de hoogste groep van in principe 2000+ spelers, waarvan de meesten naast hun VS-rating ook een vergelijkbare FIDE rating hebben. Ook enige IM's en zelfs een heuse GM waren van de partij.

 

Heel apart is het dat in de VS alle spelers geacht worden eigen materiaal mee te nemen, bord, stukken en klok worden niet door de organisatie geregeld. Het inschrijfgeld is enorm hoog, maar dat geldt ook voor de te winnen prijzen.

 

De eerste partij moest Ilias tegen een 2211 speler. Een goede partij, waar Ilias zo goed kwam te staan dat ondanks één mindere zet winst niet meer in gevaar kwam. De tweede ronde tegen 1830 zou op papier een relatief gemakkelijke moeten zijn, maar ja… In een slechte stelling een remiseaanbod afslaan en op basis van goed eindspel toch winnen is ook goed. Een flitsend begin dus. In de derde ronde moest Ilias tegen een IM van 2351, de latere toernooiwinnaar. Geen kansen waren er voor de kleine man, nadat hij in gelijke stelling uiteindelijk in een onbekende variant had misgegrepen. Niets aan de hand vond Ilias en speelde in de vierde partij een goede remise tegen 2332, de hele partij iets beter gestaan en de tegenstander geen kans gegeven. In de laatste ronde tegen 2119 had Ilias de kans om zich in de prijzen te spelen, hij moest dan wel winnen. Dat lukte met weer een goed gespeelde partij. Eindscore 3,5 uit 5 dus.

 

De trotse Ilias mocht vervolgens een aan hem uitgeschreven cheque voor $380 meenemen, verdiend door zijn o.a. met een GM gedeelde derde plaats en TPR van boven de 2300. Niet slecht voor een weekend; tevreden werd het geld geïncasseerd en de vakantie voortgezet. De schaakhonger was weer even gestild.

 

 

 

 

Geef een reactie