Schaakclub Santpoort

Nadat het 1e schaakteam van de Jan Campertschool kampioen van Velsen geworden was, mocht het afgelopen zaterdag meedoen aan de finaledag in Krommenie, waarvoor de 27 sterkste schoolschaakteams uit Noord-Holland waren uitgenodigd. 
Het team bestaande uit drie ‘Santpoorters’ en een ‘ex-Santpoorter’  te weten Jelle Snijers, Sven Bosma en  Isabelle en Julia Stikker, mocht starten op tafel 13 tegen de Vlieger en begon goed met een 3-1 overwinning. Daarna stond het Koraal met (Mark, Gilian en Stella Honkoop) op het programma dat met 3-1 te sterk bleek. Vervolgens een zeer spannende partij tegen de Beatrixschool. Bij een 2-1 voorsprong waren alle ogen gericht op Julia die in een voor haar ongelukkige stelling tot haar verrassing een remise-aanbod kreeg en dit zonder aarzelen aannam: 2,5-1,5. De coach van de tegenstander prentte het zijn pupil nog maar eens in: een remise-aanbod altijd eerst met de coach overleggen! Met deze overwinning promoveerde het team naar de zaal met de tien best presterende teams van de dag. De Jan Luykenschool werd met 4-0 opzij geschoven , waarmee de hoop een goede klassering groeide. Er volgden drie wedstrijden die in 2-2 eindigden tegen respectievelijk de Koet 1, de Bijenkorf en de Tandem. 

De Koet 2 bleek wat minder sterk: 3-1. Om derde van het kampioenschap te worden moest in de laatste wedstrijd gewonnen worden van de Ark. Bij een 2-1 stand waren weer alle ogen op Julia gericht die een bedenkelijke (lees verloren) stelling aan het verdedigen was, maar wel een grote voorspong in tijd had. Haar tegenstander met nog minder dan een minuut op de klok verkeerde in de onjuiste veronderstelling dat hij tijd te kort kwam voor een overwinning en bood remise aan. Julia zocht oogcontact met de coach die het remiseaanbod op basis het tijdvoordeel afkeurde. Haar tegenstander raakte daardoor zo in de war, dat hij bleef nadenken tot zijn bedenktijd verstreken was. Julia was echter zo met de partij bezig, dat zij daar tot vreugde van de fans van de Ark en tot ontsteltenis van de fans van de Jan Campert geen erg in had. Beide spelers deden nog een zet waarna Julia zich afvroeg hoe het eigenlijk met de tijd gesteld was, een blik op de klok wierp en het bevrijdende ‘Vlag’ riep. Met deze 3-1 was de derde plek veilig gesteld en het team heeft zich daarmee gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap dat in mei en juni in Leiderdorp gespeeld gaat worden. Proficiat dames en heren!
Naast het team van de Jan Campertschool speelden uit Velsen ook de teams van de Bosbeekschool en de Beekvlietschool mee, die eerder als 2e en 4e op het Velsens kampioenschap eindigden. Deze teams konden zich niet in de strijd om de prjizen mengen en eindigden op de 21e (gedeeld 19e) en 23e plaats.  's Avonds in de stadsschouwburg Velsen wisten Thijs en Pepijn namens beide teams wel te vertellen dat het een erg leuke dag was geweest.

Geef een reactie