Schaakclub Santpoort

Dinsdag 23 juni werd het jeugdseizoen afgesloten.

Tussen zes en half acht werd er eerst een team snelschaakwedstrijd gehouden. Er werden 6 teams van 6 kinderen geformeerd, met in elk team kinderen van alle stappen. Maar doordat de bordvolgorde binnen een team op speelsterkte was, speelde iedereen toch tegen 5 tegenstanders van het eigen niveau.
Hoewel het tussen de ronden soms even lastig was om voldoende rust te krijgen om de nieuwe indeling bekend te maken (gelukkig ziet het er op de foto's een stuk rustiger uit), lukte het toch om een volledig toernooi te spelen met partijen van 5 minuten per persoon.

Het team met Danae, Eldon, Joos, Jonathan, Daan K. en Menno hoefde maar 1 gelijkspel af te staan en ging met de eer van deze avond strijken.

Om half acht mochten ook de ouders de zaal in, en hun hartverwarmende belangstelling dreef de temperatuur in het Polderhuis nog een paar graden op.

Allereerst mocht Rob de diploma's uitreiken aan de kinderen van stap 1. In deze groep waren er maar 2 kinderen die het examen niet gehaald hadden. Zij ontvingen een certificaat van deelname aan de lessen. Verder kon Rob 1 diploma voor Opstapje 1 (de voorloper van Stap 1) uitreiken en 10 stap 1 diploma's. Een speciale vermelding, door de examinator beloond met een stripboek, was er voor Myrthe die voor haar 1e examen een 10 scoorde.
Hierna was het woord aan Jeronimo, die voor alle deelnemers aan het stap 2 examen goed nieuws had: iedereen was geslaagd!

Ook voor de drie deelnemers aan het stap 3 examen had Jeronimo goed nieuws, ook zij waren alledrie geslaagd.
Stap 4 werd getraind door Wim. Helaas was hij door griep geveld. De honneurs werden door Gijsbert waargenomen, die de drie deelnemers kon melden dat ze allen een 8.5 hadden gescoord en dus ruim geslaagd waren. De hoogste stap waarin dit jaar examen werd afgenomen was stap 5. Van de 10 deelnemers hebben helaas 4 kinderen het net niet gered. Gijsbert en Ilias konden dus 6 diploma's en 4 certificaten uitreiken.

Na dit overweldigende aantal diploma's, was het tijd om de prijzen voor de interne competitie uit te reiken. Het hele jaar was er in de verschillende groepen niet alleen hard gewerkt in het stappenboek, maar werd er ook in de interne competitie hard gestreden.

In stap 1 was Sten de sterkste, gevolgd door Eldon en Linde. Zij kregen uit handen van Rob een mooie beker.
De strijd in stap 2 werd door Jelle in zijn voordeel beslist. Navarone kon hem de beker van de 1e plek geven, beker 2 en 3 waren voor Thomas en Wessel. Stap 3 werd dit jaar door 4 leden gedaan, waardoor de deelnemers elkaar meerdere malen troffen. Op het einde van het seizoen bleek Justin de sterkste te zijn, voor Romme en Jonathan.

De kinderen uit stap 4 en 5 speelden op dinsdag geen interne competitie. De stof in de lessen op dit niveau is zo lastig dat het volledige trainingsuur daaraan besteed kan worden. Daarnaast willen we de leden vanaf deze stappen ook langzamerhand laten wennen aan het spelen van langere partijen. Hiertoe hebben we op vrijdag de succesvolle Jeugd-Senioren competitie in het leven geroepen, waarbij de kinderen uit stap 4 en 5 zoveel mogelijk worden ingedeeld tegen senioren in partijen met bedenktijd van ieder een uur.

De sterkste jeugd krijgt hierdoor tegenstanders van formaat, en menig senior heeft al gemerkt dat onze jeugd uit echt sterke spelers bestaat waarvan je zomaar als senior ook van verliezen kan. Achter vier senioren eindigden Roelof, Maurits en Dave gelijk met 9.5 punten. Even werden ze bij de prijsuitreiking in de waan gelaten dat ze om de beker voor de 1e prijs ter plaatse nog moesten spelen op een bord met 3 sets stukken, maar al gauw bleek dat deze situatie, met dank aan Gerard Swier, werd opgelost met 3 bekers voor de eerste plaats.

De laatste beker van de avond was de Correia-beker, de wisselprijs voor het jeugdlid met de meest opzienbarende prestatie van het seizoen. Dit jaar was deze eer voor Cheryl. Ondanks dat onze club inmiddels al vele NK-gangers telt, heeft nog nooit iemand gepresteerd wat zij het afgelopen seizoen voor elkaar kreeg. Cheryl wist zich te plaatsen voor drie Nederlandse kampioenschappen: t/m 9 jaar, t/m 10 jaar en t/m 12 jaar.

Even na acht uur konden de jeugdleden tevreden plaatsmaken voor de laatste ronde van de senioren competitie. We hopen jullie allemaal na de vakantie weer terug te zien.

In de loop van deze week komt hier een link naar meer foto's te staan.

Geef een reactie